NAJVAŽNIJE ODLUKE SA ŠESTE SEDNICE PRIVREMENOG ORGANA

Danas je održana šesta sednica Privremenog organa opštine Lajkovac sa nekoliko tačaka od kojih se izdvaja podrška održavanju tradicionalne Pčelarske izložbe u organizaciji Društva pčelara Lajkovac.

U izjavi za medije posle sednice, govoreći o izložbi i pčelarstvu, predsednik Privremenog organa Andrija Živković se osvrnuo i na Program poljoprivrede za narednu godinu:

“Pčelarsku izložbu finansira Opština Lajkovac preko Programa poljoprivrede. To je njihova tradicionalna godišnja izložba, samo što je ove godine pomerena za decembar i biće održana u velikoj opštinskoj sali. Očigledno je da se broj pčelara u našoj opštini iz godine u godinu povećava i drago mi je zbog toga. Opština Lajkovac ima jako dobru saradnju sa njima, tako da ćemo na svaki način da im pomognemo kroz Program poljoprivrede. Naredne godine ćemo budžet Programa poljoprivrede povećati i u dogovoru sa Savetom za poljoprivredu videti koje su mere potrebne. Ono što mi se svidelo u razgovoru sa poljoprivrednicima iz Lajkovca jeste mera koja je nekad davno postojala, a to je da svi koji žive isključivo od poljoprivrede a nema ih mnogo – možda između 10 i 15, preko Programa poljoprivrede ostvaruju svoja prava, tačnije da im se plaćaju doprinosi (socijalno, zdravstveno i drugo). NJima će ta mera itekako značiti, a neće iziskivati mnogo novca iz Programa poljoprivrede. Takođe, u dogovoru sa proizvođačima videćemo šta ćemo raditi sa programom koji se odnosio na kamatu za poljoprivredne kredite. Voleo bih da budući Savet za poljoprivredu, baš kao što je bio i prethodni, bude kompetentan i stručan kako bi se što više poljoprivrednih proizvođača uključilo u njega, kako bi donosio odluke u njihovom interesu. U ovom kontekstu poslednja tačka dnevnog reda jeste i odluka o savetodavnim službama, prvenstveno za ratare i stočare iz opštine Lajkovac, to je tradicionalna mera iz Programa poljoprivrede koja će biti održana i ove godine.”

Živković je rekao da nije izvesno koliko će još sednica Privremenog organa biti održano jer nema puno vremena do 17. decembra, kada se održavaju lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji, pa tako i u opštini Lajkovac.

“Nakon toga videćemo kako će teći pripreme budžeta za narednu godinu i kakve su instrukcije, da li će to biti privremeni budžet za prva tri meseca ili će biti stalni, kakav uvek usvajamo u decembru, zaključio je Živković.

Za kraj predsednik Andrija Živković je najvio da će i ova nedelja biti radna i da se polako završavaju radovi na putnoj infrastrukturi.

“Počela je izgradnja seoske kuće u Vračeviću i ako vreme posluži krajem nedelje biće izliveni temelji, u toku je i sanacija Doma u Nepričavi. U prvim mesecima naredne godine očekuje nas uređenje školskih igrališta u OŠ „Mile Dubljević“ i terena u sklopu Sportske hale, košarkaškog terena na stadionu Železničara, mini-pič terena, kao i izgradnja školskog igrališta za OŠ „Mile Dubljević“ u Ćelijama. To su samo neki od planova za 2024. godinu”, podvukao je Živković.

Related posts

Leave a Comment