NAJVAŽNIJE ODLUKE 47. SEDNICE OPŠTINSKOG VEĆA

Održana je 47. sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac sa 14 tačaka dnevnog reda.

U izjavi za medije nakon sednice, predsednik opštine Andrija Živković se najpre osvrnuo na realizaciju Fonda ekologije za prošlu i ovu godinu i razmatranje Plana i Programa poljoprivrede za 2023. godinu, koji je ove godine uvećan za million dinara i iznosi 17,3 miliona. Predsdnik Živković se potom osvrnuo i na izdvajanja iz tekuće budžetske rezerve: 300 000 dinara iz tekuće budžetske rezerve izdvojeno je za rehabilitaciju ulice Petra Bojovića u Lajkovcu (ulice koja vodi ka Jolića vodenici i reci Kolubari) i 500 000 dinara ozdvojeno je kao donacija za oslikavanje Hrama Vaskrsenja Hristovog u Valjevu. Izdvojena je još jedna tačka dnevnog reda, čijim usvajanjem i realizacijom će dodatno biti ulepšan centar Lajkovca, a odnosi se na zgradu silosa u kojoj se nalazi Kineska robna kuća. Privredni subjekt „Vang Vang 2016“ kome je istekao zakup, u naredne dve godine neće plaćati zakup prostorija, ali će na osnovu toga do 30. avgusta uraditi fasadu na celom objektu. Na ovaj korak je odlučeno jer je novoizgrađeni parking ispred zgrade silosa mnogo doprineo tome da centar Lajkovca izgleda lepše, a fasada na zgradi silosa doprinela bi da se ta celina upotpuni i dobije novu sliku. Najavljeno je i održavanje Radničkih sportskih igara u Lajkovcu, za Dan državnosti.

Izdvajajajući najvažnije odluke sa 47. sednice Opštinskog veća, na redovnoj konferenciji za medije održanoj neposredno nakon sednice, predsednik opštine Andrija Živković je rekao:

 “Po rečima izvestilaca, neke tačke nisu došle do izražaja, a to je realizacija fonda Ekologije za prošlu 2022. i plan za ovu 2023. godinu. Upoznati su svi da je Uredbom Vlade Republike Srbije Fond za zaštitu životne sredine u opštini Lajkovac drastično smanjen sa nekadašnjih 120-130 miliona dinara na samo tri miliona na godišnjem nivou. Za ovu godinu je predviđeno 3,9 miliona dinara, a najveći deo tog novca se odvaja za deponiju u Kaleniću. Nadamo se da će u naredne dve godine ta deponija konačno zaživeti i da ćemo time rešiti problem komunalnog otpada, ne samo za našu teritoriju već i čitavog Kolubarskog okruga.

Izdvojio bih jednu tačku a to je razmatranje plana i programa poljoprivrede za 2023. godinu, a po rečima izvestioca videli ste da je taj fond nakon nekoliko godina uvećan za milion dinara, pa će ove godine iznositi 17,3 miliona dinara. Savet za poljoprivredu je predložio određene konkretne mere koje će se realizovati uz prethodnu saglasnost Ministarstva poljoprivrede, a videćemo koliko će te mere doprineti prvenstveno razvoju poljoprivrede i poboljšanju uslova i kvaliteta bavljenja poljoprivredom na ovoj teritoriji.

Ono što je nama sigurno u planu jeste da u narednim godinama, kao što smo i ove godine povećali budžet za poljoprivredu, sport i zdravstvo, tako da i u narednim godinama nađemo model za sve tri pomenute oblasti, da ih povećamo onoliko koliko možemo, jer dugi niz godina unazad to nije povećavano.

Važno je napomenuti da smo 300 000 dinsra iz tekuće budžetske rezerve izdvojili za rehabilitaciju ulice  Petra Bojovića u Lajkovcu, to je ulica koja vodi ka Jolića vodenici i reci Kolubari. Izašao je konkurs Ministarstva privrede, gde je u planu da se rade infrastrukturni projekti koji su povezani sa određenim turističkim destinacijama i mi smo odabrali taj projekat, ulicu koja od pepeljevačke rampe vodi ka Jolića vodenici, ali i ka naselju koje se nalazi u ulici Petra Bojovića, tako da se nadamo da ćemo posle ovog urađenog projekta i proći kod resornog ministarstva. Očekujemo da vrednost pomenutih radova bude između 15-20 miliona dinara, a pomoć Ministarstva privrede bi nam dobro došla u ovoj tekućoj godini.

Takođe smo iz tekuće budžetske reserve izdvojili 500 000 dinara kao donaciju za oslikavanje Hrama Vaskrsenja Hristovog u Valjevu, čime, se opština Lajkovac pridružila drugim opštinama u Kolubarskom okrugu kako bi pomogla da se ovo velelepno zdanje čija je gradnja otpočela sa gradnjom 1992. godine u Valjevu  polako privede kraju. Cela unutrašnjost ima površinu preko 6000 m2, do sada je oslikano oko 250 m2, a ostao je veliki deo tog hrama da se oslika. Ipak se nadam da će i ova mala donacija naše opštine doprineti da se ti radovi u neko dogledno vreme i konačno privedu kraju, tj. završe.

Bitna je još jedna tačka koja će doprineti da se centar Ljakovca ulepša, a odnosi se na zgradu silosa u Lajkovcu gde se nalazi prvredni subjekt „Vang Vang 2016“, tačnije Kineska robna kuća, kome je zakup istekao. Imali smo predlog da u naredne dve godine, po nekim proračunima koliko bi koštali radovi na samoj zgradi silosa, da pomenuti zakupac ne plaća zakup tih prostorija, a da na osnovu toga uradi fasadu na celom objektu. Rok za završetak tih radova je 30. avgust tekuće godine. U protivnom, da se ne uradi do tog datuma ugovor bi bio raskinut i morali bi da isplate sve dažbine, tj. zakup koji je važio do tada i naravno morali bi da napuste te prostorije odmah. Odlučili smo se za ovaj korak, jer parking koji je urađen pre nekoliko nedelja ispred zgrade silosa, mnogo je doprineo tome da sam centar Lajkovca izgleda lepše, a fasada na zgradi silosa doprinela bi mnogo da se ta celina upotpuni i dobije novu sliku i izgleda daleko lepše nego sada.

Bile su to neke osnovne tačke koje se tiču ovog opštinskog veća a imaćemo ih još nekoliko do sredine marta, kada nam sledi i prvo zasedanje skupštine u tekućoj godini.”

Predsednik Živković je na kraju konferencije za novinare najavio održavanje Radničkih sportskih igara u Lajkovcu, za Dan državnosti:

“Jedna jako lepa manifestacija, koja će nadam se postati tradicionalna, održaće se u Lajkovcu, a za to dugujem zahvalnost rukovodstvu Sportskog Saveza opštine Lajkovac i predsedniku Marku Mirkoviću a to su Radničke Sportske igre. Pričali smo o idejama i zajedno se složili da je to veoma dobro za našu opštinu, jer brojni gradovi imaju takve manifestacije i nadam se da će odziv biti dobar. Koristim priliku da pozovem sve firme i ustanove sa naše teritorije, kao i kolektive da uzmu učešće u tim Radničkim Sportskim igrama. Biće takmičenje u tri sportske discipline: stonom tenisu, basketu 3 na 3 i malom fudbalu. Ono što je simbolično je to, da će po prvi put Radničke Sportske igre posle nekoliko decenija biti održane na tako veliki praznik Dan državnosti i Sretenje u Spoprtskoj hali u Lajkovcu.

Ono što isto mogu da najavim je da će Sportski Savez u mesecima koji dolaze organizovati niz sportskih dešavanja u našem gradu i time doprineti poboljšanju i boljem kvalitetu sportskih sadržaja u Lajkovcu, što mislim da je dobro za nas i naš grad, jer se sport razvija u dobrom smeru, a Sportski Savez upravo radi ono za šta je zadužen.”

Prvo skupštinsko zasedanje u ovoj  godini planirano je sredinom marta meseca, do kada će kako je najavljeno biti održano još nekoliko sednica Opštinskog veća.

Related posts

Leave a Comment