U OPŠTINI LAJKOVAC SLEDI NASTAVAK REALIZACIJE PROJEKTA “ČISTA SRBIJA”

Na planu infrastrukture i komunalnog opremanja je dosta toga urađeno prošle godine, a nastavlja se istim tempom i u ovoj godini, najavio je predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković:

“Opština Lajkovac je jedna od prvih 16 opština u Srbiji, koja je potpisala ugovor i otpočela realizaciju projekta “Čista Srbija. Mi smo več završili prvi deo tog projekta, koji se odnosi na naseljeno mesto Rubribreza, gde je urađena kanalizacija po tom projektu. Čekamo prve lepe dane da krene i realizacija drugog dela projekta, pre svega mislim na izgradnju fekalne kanalizacije za naseljeno mesto Jabučje u dužini od 25 kilometara, takođe i rekonstrukciju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u samom Lajkovcu i u trećoj fazi izgradnju kanalizacije za naseljeno mesto Bogovađa, takođe i izgradnja jednog mini kompaktnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bogovađi.  

Ovo je najveća investicija u istoriji za opštinu Lajkovac, koja je u prethodnih trideset godina uradila ukupno 70 kilometara fekalne i kišne kanalizacije, a sada će odjednom dobiti preko 30 kilometara kanalizacione mreže i dva nova postrojenja za preradu otpadnih voda: jedno za Lajkovac, a drugo za Bogovađu.

Od velikog značaja je činjenica da je opština Lajkovac blagovremeno radila na projektovanju kanalizacione infrastrukture i tražila rešenja za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, jer je jako važno da lokalne samouprave imaju spremne kvalitetne projekte.

Opšta konstatacija je da će ovim projektom biti podignut kvalitet života u oštini Lajkovac i nivo ekološke svesti građana.

U opštini Lajkovac u okviru projekta „Čista Srbija“ biće izgrađena najmodernija komunalna infrastruktura: 30.193 metra kanalizacione mreže u selima Rubribreza, Bogovađa i Jabučje,  potpuna rekonstrukcija Postrojenja za preradu otpadnih voda u Lajkovcu i izgradnja novog postrojenja u Bogovađi.

Ukupna vrednost projekta u opštini Lajkovac je 15,5 miliona evra, a finansijer je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Izvođač radova je renomirana kineska kompanija „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC).

Cilj je da u narednih pet godina 80 odsto Republike Srbije bude pokriveno kvalitetnom kanalizacionom infrastrukturom i postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda.

Related posts

Leave a Comment