POZORIŠNOM PREDSTAVOM PROTIV RODNO ZASNOVANOG NASILJA

Uoči 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u organizaciji Ženskog  udruženja kolubarskog okruga, danas je na sceni lazarevačkog Centra za kulturu izvedena pozorišna predstava sa kratkim i efektnim naslovom “One”.

Autori i glumci predstave na temu  rodno zasnovanog nasilja Rifat Rifatović i Amar Ćorović iz Regionalnog novopazarskog pozorišta, uspeli su u potpunosti da animiraju publiku i da pošalju snažnu poruku protiv rodno zasnovanog nasilja.

Kroz radnju redstave prikazano su uzroci i posledice rodno zasnovanog nasilja na pojedince, ali i na celo društvo.

Predstava je aktivnost ŽUKO u okviru projekta “Nula tolerancije na nasilje u mom komšiluku” koji je podržan od strane Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda.

Predsednica Ženskog udruženja kolubarskog okruga Jelena Ružić smatra da su ovom pozorišnom predstavom u potpunosti postignuti željeni efekti:

“Kroz predstavu u izvođenju Rifata Rifatovića i Amara Ćorovića prikazani su rodni stereotipi sa kojima se suočavamo kada čujemo o slučaju nasilja nad ženama. Oni su na sjajan način oslikali reagovanje društva na prijave nasilja, ali i ukazali na važnost podrške koju žene mogu i moraju da pruže drugim ženama. Sve što bih rekla čini mi se nedovoljnim u odnosu na ono što je predstavom prikazano.”

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, zvanično je prihvaćen od strane Ujedinjenih nacija 1990.godine. Od tada, vlade i humanitarne organizacije širom sveta obeležavaju ovaj datum pozivajući sve društvene aktere da se uključe u aktivnosti čiji je cilj eliminacija nasilja nad ženama.

Jedan od osnovnih preduslova i prvih koraka za ostvarenje tog cilja je upravo “Nula tolerancije na nasilje u mom komšiluku”, kako glasi i naziv projekta koji ŽUKO realizuje, jednog u nizu, za bolji položaj žena u zajednici.

Related posts

Leave a Comment