OD SEPTEMBRA U LAJKOVCU USLUGA LIČNI PRATILAC DETETA

Lokalna samouprava je upravo septembar navela u odgovoru Zaštitniku građana kao rok za početak inplementacije u opštini Lajkovac usluge socijalne zaštite Lični pratilac deteta, uz napomenu da su okolnosti pandemije uticale i na dinamiku realizacije ove važne usluge socijalne zaštite.

Inicijativu za uvođenje usluge socijalne zaštite Lični pratilac deteta pokrenulo je u Lajkovcu Udruženje BaziMili, neposredno po svom osnivanju. Aktivnosti oko uvođenja usluge lični pratilac deteta otpočele su u Lajkovcu još krajem pretprošle godine, usledilo je dosta brzo i donošenje neophodnih odluka na nivou lokalne samouprave, tako da bi u redovnim okolnostima, bez pandemije, usluga već uveliko zaživela. Prema tvrdnjama nadležnih, Lajkovac će sasvim izvesno vrlo brzo i to već od septembra biti spreman da uđe u red, za sada još uvek manjeg broja opština u Srbiji, u kojima usluga lični pratilac deteta, koja je zapravo i zakonska obaveza, i praktično funkcioniše.

Tim povodom, Milica Nikolić, inicijator osnivanja i predsednica Udruženja BaziMili Lajkovac ( udruženja za pomoć osobama sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju) je za portal lajkovacnadlanu.rs rekla:

“Udruženje „BaziMili“ osnovano je 2019. godine u Lajkovcu, sa ciljem da se poboljša položaj dece sa smetnjama u razvoju i položaj njihovih porodica. Već pri samom osnivanju udruženje je zagovaralo i iniciralo uvođenje usluge socijalne zastite Lični pratilac deteta, koja bi deci sa smetnjama u razvoju bila podrška tokom školovanja i koja bi im omogućila integraciju i uključivanje u lokalnu zajednicu. Sada je 2021. godina, a usluga Licni pratilac deteta jos uvek nije uvedena. Zbog toga se udruženje obratilo Zaštitniku građana. U odgovoru Zaštitniku građana, Opštinska uprava Lajkovac navodi „postupak pružaoca usluge bi, po planu, bio okončan najkasnije do 31.avgusta 2021. godine, kako bi od septembra 2021. godine započela implementacija predmetne usluge“,  Mi se nadamo da ce Opštinska uprava Lajkovac „održati rec“ i ispraviti ovaj propust, tako što će uvesti pomenutu uslugu u najkraćem roku, kao što je navela u odgovoru Zaštitniku građana. Složićemo se svi, da deca, kao najranjivija grupa, više ne smeju da čekaju.”

Pored Udruženja BaziMili i lokalne samouprave, zasluge za uvođenje usluge Lični pratilac deteta imaju i resorno ministarstvo, GIZ i NALED, a svakako i svi lokalni subjekti u lancu koji su prepoznali potrebu i održivost ove usluge socijalne zaštite, a sve vreme bila je evidentna i konstantna podrška medija.

Usluga socijalne zaštite lični pratilac deteta, namenjena je deci sa teškoćama u razvoju uključenoj u vaspitno obrazovni proces.

Opština Lajkovac je sada u završnom koraku do praktične realizacije usluge Lični pratilac deteta

Related posts

Leave a Comment