“VIZANTIJSKO PROLEĆE” U PRESTONICI

Manifestacija „Vizantijsko proleće u Beogradu” koju tradicionalno organizuje Srpsko akademsko društvo „Vizantija” priređena je u prepunom „Teatru 78” u Resavskoj ulici. Domaćin i voditelj programa bio je vajar i pisac Milutin Ranković iz Lajkovca, koji je u svom prepoznatljivom maniru narodnim zdravicama i pričama dočekivao goste.

U okviru postavke ovogodišnjeg “Vizantijskog proleća” prikazano je oko pedeset dela autora insirisanih vizantijskom i srpskom srednjovekovnom umetnošću. Posetioci su u galeriji mogli da vide jedinstveno stvaralaštvo kaligrafa, ikonopisaca, slikara, vajara…

Druženje je obogaćeno i kulturno-muzičkim blokom, koji je počeo nastupom lajkovačke frulašice Biljane Paunović, koja je izvela duhovne melodije.

Starogradske, izvorne, duhovne, narodne i rodoljubive pesme, kojima su razgalili i dotakli srce publike, pevali su članovi prestoničkog hora „Smilje” a predstavila se i grupa „Šapčanke”.

Direktorka lazarevačke Biblioteke „Dimitrije Tucović” Jasmina Ivanković, uručila je umetnicima knjige, a učesnicima su dodeljene i kaligrafski ispisane zahvalnice, uz obrazloženje da svojim radom neguju srpsku kulturu i tradiciju.

Reditelju i piscu Živoradu Ajdačiću, generalnom sekretaru Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i predsedniku KPZ Beograda, uručena je plaketa za višedecenijski doprinos kulturi, a dramskoj umernici dr Vjeri Mujović, darovan je njen portret, koji je uradio slikar Ljubinko Krušić, član Srpskog akademskog društva „Vizantija”.

“Ovo druženje bilo je prilika da umetnici različitih generacija razmene iskustva i dobiju ideje za dalji rad”, istako je Milutin Ranković.

Vizantijski prolećni salon, obogaćen je multimedijalnim programom, u organizaciji umetničkog direktora Srpskog akademskog društva „Vizantija”, Milutina Rankovića.

Na poziv Milutina Rankovića, učesnice “Vizantijskog proleča” bile su ovoga puta i lajkovačke umetnice Snežana Jovanović, Radoslavka Lazić i Branka Babović.

Očekivano, u publici je bio i veliki broj stalnih posetilaca ove tradicionalne manifestacije u prestonici, koja okuplja na desetine umetmika i kao takva pleni punu pažnju beogradske publike.

Foto:: Marko Spasojević

Foto: Srpsko akademsko društvo „Vizantija”

Related posts

Leave a Comment