SLAVA LEKARA ZDRAVSTVENOG CENTRA VALJEVO

U prisustvu brojnih gostiju Zdravstveni centar Valjevo, svečano je obeležio svoji slavu Svete Vrače i Besrebrenike Kozmu i Damjana. Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Episkop valjevski g. Isihije.

  • Velika je radost da smo danas ovde se okupili u ovoj bolnici koja služi gradu Valjevu i čitavoj Kolubarskoj oblasti. Plemenito zvanje lekara je poštovano u svim narodima, a pogotovu ovde kod nas i mi se zaista možemo pohvaliti ovom ustanovom, kako Bolnicom, tako i Domom zdravlja koji su uvek na usluzi čovekoljubivo i pomažu svima ljudima koji dolaze ne samo redovno nego i onim ljudima koji su bez osiguranja i potrebnih sredstava. Upoznati smo i sa raznim koracima koje preduzima Bolnica da usavrši svoje delovanje i zaista možemo i da svedočimo tome. Slava Svetih Vrača je ovde ustanovljena prigodno i oni su nam uzor, oni su nam podsticaj, jer Sveti Kozma i Damjan su na ovakav isti način posvećeno služili svojim bližnjima. Imali su veštinu lekarstva, ali su ujedno i bili svetitelji Božiji i to su bili ljudi koji osim što su bili stručnjaci imali su i dar molitve i dar ljubavi prema bližnjem. Najbolje kada se obe te dimenzije spoje i kada je lekar ujedno i čovek Božiji i kada zajedno s apacijentom učestvuje u tom delu Božijeg pomaganju svome bližnjem. Neka je blagoslov Božiji na svima vama koji ovde radite i još više na svima koji se ovde leče, i neka su molitve zastupničke svetih Vračeva Kozme i Damjana uvek sa vama. Živeli! – besedio je Episkop valjevski g. Isihije.

U pravoslavnom duhu zajedništva, obeležavamo ovaj poseban dan, gde su i domaćini Slave lekarskog esnafa zajedničke službe, a od juna ove godine smo ponovo zajedno, primarna i sekundarna zdravstvena zaštita u Zdravstvenom centru Valjevo, naveo je v. d. direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić u svom obraćanju.

  • Od momenta formiranja, daleke 1867. godine valjevska bolnica je sinonim za humanost, nesebičnost i požrtvovanost. Prisetimo se samo vremena I svetskog rata kada je na području valjevskog okruga, čitav grad bio bolnica. I pored visoko plaćene cene grad je nastavio da živi kao i njegova bolnica. Neposredno pred II svetski rat, 1939.godine izgrađen je prvi objekat na sadašnjem placu valjevske bolnice, posle rata nazvan ruska bolnica jer je korišćen za lečenje ranjenika, a od 1954. godine je u tom objektu zaživela naša bolnica. Od tada pa evo sve do današnjeg dana na ovom placu je izgrađena kompletna bolnička infrastruktura i objekti. Ono što je izvesno, dugo najavljivano, od sledeće godine nas očekuje najveća kompletna rekonstrukcija do sada, počeće prva faza rekonstrukcije objekata  Bolnice. Tako ćemo svi zaposleni i žitelji Kolubarskog okruga, imati najmoderniju zdravstvenu ustanovu, bolnicu i Zdravstveni centar za 21. vek. Uradiće se rekosntrukcija svih objekata valjevske bolnice u četiri faze uz pomoć Vlade Republike Srbije, a time će se stvoriti mnogo bolji uslovi za rad medicinskog osoblja, ali i za smeštaj i lečenje bolesnika. Čeka nas veliki posao i ja Vas sada sve pozivam da zajedno istrajemo jer nam je zdravstvo jedan od stubova društva.Danas, Zdravstveni centar Valjevo, predstavlja modernu, savremeno opremljenju zdravstvenu ustanovu u kojoj rade doktori nauka, subspecijalisti, specijalisti, primarijusi. A ustanova konstantno vodi brigu o mladom kvalitetnom kadru omogućujući im stalnu edukaciju i subspecijalizacije. Pre svega trudićemo se da zadržimo mlade lekare u našoj ustanovi, da im omogućimo da da se stručno usavršavaju, da uz starije kolege stiču iskustvo i budu oslonac budućeg razvoja Zdravstvenog centra Valjevo i da nastave svetlu tradiciju najveće zdravstevene ustanove u Kolubarskom okrugu. Osim velikih izazova, moram da pomenem i još jednom se zahvalim svim ljudima dobre volje koji su značajnim doancijama pomogli naš rad. Veliku zahvalnost dugujemo i našem Ministarstvu zdravlja koje je prepoznalo veliki rad i to je prilikom posete pohvalila i ministarka Danica Grujičić. Ovih dana kada očekujemo završetak, a  imali ste priliku prilikom dolaska da se uverite u građevinske radove u Službi radiologije, očekujemo i montiranje i stavljanje u funkciju nove magnetne rezonance koju smo dobili zahvaljujući Vladi Republike Srbije i predsedniku g. Aleksandru Vučiću. Srećna slava svima koji poštuju Svete Vrače Kozmu i Damjana uz iskrenu želju da svetlost pravoslavlja traje još dugo decenija u okrilju Zdravstvenog centra Valjevo – rekao je v.d. direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić.

U ime domaćina, pet zajedničkih službi, Transfuzija, Radiologija, Patologija, Laboratorija i Mikrobiologija, skup je pozdravio prim. dr Svetislav Matić, načelnik Transfuziologije.

  • Vredi istaći da su ovih pet zajedničkih službi stub oko kojih su sva ostala odeljenja okupljena. Kao što je simbol slave sabornost i okupljanje, tako je naših pet zajedničkih službi predstavlja srž zajedništva u ovoj bolnici –  rekao je prim. dr Svetislav Matić, koji se zahvalio svim organizatorima i donatorima koji su pomogli obeležavanje lave Sv. Vrača u Zdravstvenom centru Valjevo.

Deo kolača za nastavak lepe slavske tradicije za 2024. godinu preuzеle su zajedno Hitna služba i Prijemno urgentni centar, koji će sledeće godine biti domaćini obeležavanja lekarske slave Zdravstvenog centra Valjevo.

Uvaženi gosti, gradonačelnik Lazar Gojković, predstavnici lokalnih i republičkih institucija, leari, medicinsko osoblje, uživali su u umetničkom programu koju su za ovu priliku izveli Teodora Radović, hor Medicinske škole pod dirigenskom palicom Ane Gajić i Luka Jovanović na gitari. Jerej Dragan Stanojević predstavio je jubilarno deseto izdanje časopisa Besrebrenik.

Related posts

Leave a Comment