ASFALT I U ROMSKOM NASELJU TREBEŽ

Samo što je završeno asfaltiranje dva kilometra puta na deonici Mirkovići-Josipovići u Gornjem kraju Jabučja, čiji veći deo zahvata naselje Dubrava u kome živi preko 300 pripadnika romske nacionalnosti, a već danas asfaltirano je i 500 metara u naselju Trebež, u Donjem kraju Jabučja.

Na taj način je ispunjeno još jedno obećanje opštinskog rukovodstva i zaokružena putna infrastruktura u većim romskim naseljima na teritoriji Lajkovca. Obilazeći radove u Trebežu predsednik opštine Andrija Živković rekao je:

– U dogovoru sa ljudima iz Mesne zajednice Jabučje odlučili smo da uradimo i 500 metara asfalta u Donjem kraju u naselju Trebež i tako zaokružimo infrastrukturnu priču sa romskom populacijom,  s tim što nam, nažalost, ostaje oko 300 metara kako bismo obuhvatili celo naselje. Međutim, bitno je da smo ranije uradili deonicu ka Jakovljevićima dužine 500 metara, sada smo realizovali drugu fazu a trudićemo se da uradimo i ostatak puta kako bi ovih 100 ljudi dobilo kompletan asfalt na putu kroz Trebež.

Ostaje da uradimo asfalt u manjem romskom naselju Palež u Pepeljevcu, čime ćemo unaprediti putnu infrastrukturu u delovima gde žive Romi i poboljšati im uslove života. Veliku korist od ovog puta imaće ne samo Romi, već i svi meštani koji gravitiraju prema ovom naselju, jer put vodi ka njivama u Jabučju i izlazi ka Višu, što će mnogima olakšati prolaz do željenog mesta ili njive. Preostali deo ćemo raditi još ove godine, a najveći deo je već asfaltiran, pa mislim da će meštani ovog dela Jabučja biti zadovoljni. Imamo u planu brojne radove u drugoj polovini godine, što će se uglavnom odnositi na značajnije projekte za našu opštinu, počev od putne infrastrukture u seoskim sredinama. Nastavićemo sa trendom da veću količinu novca ulažemo u unapređenje putne infrastrukture.

Uz radost svih meštana Trebeža, zadovoljstvo zbog asfaltiranja puta nije krio ni Vojislav Stanisavljević, odbornik Donjeg kraja Jabučja:

– Želim samo da se zahvalim rukovodstvu opštine Lajkovac na velikom trudu i radu koji ulažu u naše mesto, ali i rukovodstvu države Srbije koja ulaže ogroman napor kako bi obezbedilo život dostojan čoveka svim ljudima na teritoriji Sbije bez izuzetka. Reči su suvišne, rezultati su očigledni jer sve što rade je za dobrobit našeg naroda. Ovaj put je na iskraju sela Jabučja, a na ivici kopa Tamnava Zapadno polje. Ima oko 35 domaćinstava koji ga koriste, kao i celo selo, jer ima dosta obradivih površina pa se dosta kreću poljoprivredne mašine i tu je njegov značaj. On vezuje centar Jabučja sa levim krakom zaseoka Viš, dok desni povezuje sa putem koji vodi u selo Skobalj i dalje prema kopu Zapadno polje.

Novim asfaltom prva je prošla meštanka Trebeža Draginja Jovanović, koja kaže da je srećna što napokon imaju bolje uslove u selu. Izvođač radova u Trebežu bilo je PZP „Valjevo“.

Related posts

Leave a Comment