SITUACIJA POD KONTROLOM

Lajkovac je za sada jedna od bezbednijih opština kada su poplave u pitanju, nadeležne službe su neprekidno na terenu i situacija je pod pod punom kontrolom.

Vodostaj je u blagom opadanju, očekuje se vraćanje vode u korita reka Kulabare i Ljig i kompletna stabilizacija situacije.

Nakon obilnih padavina, poplavljene su brojne poljoprivredne parcele, jedan broj ekonomskih dvorišta je pod vodom, a voda je u jednom broju domačinstava prodrla i u dvorišta. Pod vodom su i mgaze na Kolubari.

Najkritičniji je danas bio trougao sela Slovac, Nepričava i Markova Crkva. Voda je zahvatila i jedno domaćinstvo u Ratkovcu.

Problema je bilo i na potezu kanala “Makiš” u delu do pruge, ali je maksimalno uloženim naporima od strane ekipa lajkovačkok komunalnog preduzeća “Gradska čistoća” situacija rešena. Kanal je u kritičnom delu oćišćen i formiran je zaštitni bedem džakovima peska, a na isti način brane se i ulazi u više domaćinstava, najviše u Nepričavi.

Ekipe komunalnog intervenisale su i na svim drugim lokacijama gde je bilo potrebno, kako bi opasnost od poplava bila otklonjena.

Na svim kritičnim mestima na terenu je danas bilo opštinsko rukovodstvo, članovi Opštinskog štaba za vanredne situacije i vatrogasci.

Ekipe vatrogasne službe, zajedno sa koordinatorom iz Valjeva dale su značajan doprinos, zajedno sa lokalnim službama, na sanaciji problema u Nepričavi, nastalim izlivanjem Kolubare kod Ilića vodenice.

Pored jednog broja vikendica u tom delu, voda je zahvatila i nekoliko domaćinstava.

U domaćinstvu Vere Lazarević je i ovoga puta bila prava bitka da voda ne prodre u porodičnu kuću.

Voda je zahvatila i domaćinstvo Zorana Aničića u Nepričavi, potom ekonomsko dvorište Ljubinka Marinkovića u Ratkovcu, kao i deo dvorišta Stanimira Golubovića u Markovoj crkvi gde je bila prava borba da voda ne prodre u kuću.

Zbog porasta vodostaja na reci Ljig, jedno obližnje samačko domaćinstvo u Bogovađi je danas samoinicijativno preventivno evakuisano.

Nakon iskustva iz 2014. godine, evidentan je strah od poplava. Kako saznajemo, nema osnova za strah i paniku, a situacija će se vrlo brzo normalizovati.

Ono što je najvažnije, niko danas nije u svojoj nevolji bio prepušten sam sebi.  

Svi radovi u prethodnom periodu na planu zaštite od poplava, posebno nakon majskih poplava 2014. godine, dali su doprinos da opština Lajkovac i pored najveće količine padavinau Srbiji, bude u osnovi sigurna i beznedna od većih posledica od poplava.

Related posts

Leave a Comment