RADNIKU KOMUNALNOG MIODRAGU BLAŽIĆU PRIZNANJE ZA 100 PUTA DATU KRV

Priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi za jubilarna davanja uručena su danas povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u prostorijama Crvenog krsta u Lajkovcu.

Priznanje za 100 puta datu krv dobio je Miodrag Blažić iz Lajkovca, radnik “Gradske čistoće”.

Za 50 puta datu krv priznanje je dobio radnik Elmonta Radoje Aleksijević.

Za 20 puta datu krv priznanje je dobio Nikola Josipović, pedagoški asistent u lajkovačkoj OŠ “Mile Dubljević”.

I pored visokog stepena izražene humanosti i dobijenih priznanja za impozantan broj realizovanih davanja krvi, skromno su prokomentarisali dobijena zaslužena priznanja, naglasivši da njihovo učešće u ovom vidu humanitarnih akcija zapravo više znači drugima.

Ranije su priznanja uručivana u većem broju, za prvo, peto, deseto davanje krvi… međutim, sada je to grupisano na višestruke davaoce i jubilarna davanja.

Miodrag Blažić (58) je krv do sada dao zapravo 121 put, ali se priznanja dodeljuju za 75 i 100 jubilarnih davanja. Uveren je kaže, da će premašiti i 150. davanje. Onima koji nisu davaoci, a zdravi su, poručio je da dođu na prvu sledeću akciju, koja će biti već krajem juna u Lajkovcu i da probaju, uveren da će nastaviti da to čine. Kaže, da voli da pomaže drugima, da to često čini i da krv daje i mimo organizovanih akcija, uvek kada je to nekome potrebno. Naglašava, da svako kome to zdravstveno stanje dozvoljava treba da bude davalac krvi, jer to nekome zdravlje i život znači. Napomenuo je i da su njegova deca takođe uveliko dobrovoljni davaoci krvi.

Nikola Josipović ima 34 godine i do sada je krv dao 20 puta. Tvrdi, da se nakon svakog davanja krvi jednostavno oseća bolje, i zbog samog humanog čina, a i fizički se oseća snažnije. Svoje učešće u akcijama dobrovoljnog davanja krvi doživljava kao nešto što se podrazumeva.

Nikola je na prigodnu svečanost dodele priznanja doveo i svog naslednika, koji se već izjasnio da će kada poraste biti dobrovoljni davalac krvi.

Predsednik Crvenog krsta Lajkovac Radoje Blažić je ponosan na ostvarene rezultate na ovom planu, uz podsećanje na više puta dobijene nagrade za učešće u Letnjim kampanjama, plakete Šampion solidarnosti, kao i Godišnju nagradu povodom Dana opštine Lajkovac.

Blažić podseća i da se lajkovački srednjoškolci činom punoletstva u značajnom broju uključuju u veliku humanu porodicu dobrovoljnih davalaca krvi.

Davaoci krvi na području opštine Lajkovac, ističe Blažić, nisu posustali ni u vreme pandemije, pa su i tada ostvareni sjajni rezultati.

Tradicionalni duh solidarnosti železničara i rudara na ovom prostoru ostavio je traga, primećuje Blažić, pa su sve humanitarne akcije u lokalnoj zajednici i firmama masovne i sa odličnim rezultatima.

Blažić je podsetio i da je leto uvek problematično sa rezervama krvi i uputio apel sugrađanima, da posebno sada kada je krv najpotrebnija pokažu visok nivo humanosti učešćem u Letnjoj kampanji davanja krvi.

Sekretar lajkovačkog Crvenog krsta Ružica Srećković se i ovoga puta svojski, do najsitnijih detalja  potrudila da priredi svečanost povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Pod sloganom “Daj krv, daj plazmu, deli život, deli često” u zemljama širom sveta obeležava se 14. jun – Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Međunarodni praznik posvećen dobrovoljnom davanju krvi prvi put je obeležen 2004. godine u Johanesburgu, a već naredne godine skupština Svetske zdravstvene organizacije usvojila je rezoluciju kojom je izrazila saglasnost da se praznik kojim se potkrepljuje ovaj humani čin obeležava svake godine.

Obeležavanjem Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi teži se podizanju svesti o značaju transfuzije krvi u spasavanju života, ali i apeluje na humane ljude da redovno daju krv kako bi se sprečile nestašice u bolnicama i klinikama.

Related posts

Leave a Comment