POKLON PREDSTAVA KULTURNOG CENTRA PREDŠKOLCIMA U “LEPTIRIĆU”

Glumac Aleksandar Dunić odigrće danas u Lajkovcu u Predškolskoj ustanovi “Leptirić” monodramu “Mudri i junačni vojvoda Janko Katić”.

“Na poziv Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, nedavno je glumac Aleksandar Dunić u školi u Jabučju odigrao besplatno predstavu “Knez Miloš”. Predstavu “Vojvoda Janko Katić” odigrace danas predškolcima “Leptirića”, a to će biti poklon Kulturnog centra generaciji budućih prvaka,” rekao je direktor Milutin Ranković.

Lepom i konstruktivnom saradnjom dve lajkovačke ustanove, predškolci će imati priliku da pogledaju jednu sjajnu pozorišnu predstavu.

Monodrama „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“ predstavlja kratak životopis jednog od najznačajnijih vojvoda Prvog srpskog ustanka. Tekst je napisao Milovan Vitezović, a lik Janka Katića tumači glumac Aleksandar Dunić u kostimu srpskih vojvoda, koji je izradio kostimograf Boris Čakširan.

Janko Katić, obrazovan čovek za ono doba, poznavalac turskog i nemačkog jezika, bio je zvanični prevodilac vožda Karađorđa i jedan od njegovih najvernijih saradnika i sledbenika – sve do prerane pogibije uoči Boja na Mišaru 1806. godine.

Predstava podseća gledaoce na slavne junake naše prošlosti kada su reč, čast, pravednost, plemenitost i humanost bile najuzvišenije vrednosti srpskog naroda.

Related posts

Leave a Comment