ODRŽANA TRIBINA NA TEMU USMERAVANJA PONAŠANJA DECE SA AUTIZMOM

U okviru manifestacije Plavi dani, u OŠ “Mile Dubljević” u Lajkovcu, održana je sjajna interaktivna tribina sa prof. dr. Nenadom Glumbićem, jednim od najvećih stručnjaka u oblasti autizma na našim prostorima, koji je prvi put došao u radnu posetu Lajkovcu.

Milica Nikolić, predsednica Udruženja BaziMili izražava zahvalnost i naglašava važnost činjenice da je, nakon seminara koji je održan prvog dana manifestacije na temu Planiranja i realizacija dodatne obrazovne podrške učenicima/deci sa smetnjama u razvoju u školi/predškolskoj ustanovi, škola i ovaj put bila domaćin.

 

“Škola ulaže trud da se svi zajedno edukuju kako bi svim svojim učenicima mogli da pruže jednake mogucnosti i da razvijaju inkluzivnu politiku škole. Tako su u okviru Plavih dana u Lajkovcu ugostili prof.dr.Nenada Glumbića, na tribini “Usmeravanje ponašanja dece sa autizmom. Zahvaljujemo se zaposlenima u školi “Mile Dubljević”, vaspitačima PU “Leptirić”, gostima iz Mionice, Udruženju “Autizam Valjevo” kao i Vesni Petrović koji su prisustvovali ovoj tribini. Posebna zahvalnost dugujemo prof.dr.Nenadu Glumbiću na znanju i iskustvu koje je sa nama podelio”, naglasila je Milica Nikolić.

Volonter Udruženja BaziMili, Nena Aleksandrić, koja je na korak do diplome degektologa je povodom tematske tribine održane u OŠ “Mile Dubljević” u Lajkovcu je rekla:

“Velika je čast i zadovoljstvo prisustvovati predavanju profesora Glumbića, a pogotovo sada u prostorijama osnovne škole koju sam završila. Kada je u pitanju bilo koja tema koja se tiče osoba sa autizmom nema boljeg predavača na našim prostorima. Svako njegovo predavanje je obožavano od strane studenata Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, a profesor je jedan od omiljenih studentima sa razlogom. Njegova moć da približi i prilagodi temu slušaocima je neverovatna, što dovodi do toga da ga svako razume bez obzira na prethodno obrazovanje, iskustvo i stručnost.

Inkluzivno obrazovanje je budućnost i nešto što je neizbežno u stvaranju društva koje je spremno da prihvati osobe sa invaliditetom. Veoma je važno pripremiti lokalne ustanove na velike promene, obzirom da naše škole i vrtiće pohađa sve veći broj učenika sa smetnjama u razvoju. Svaki početak je težak, a novine u radu mogu biti stresne, zato je sjajno što je Udruženje “BaziMili” omogućilo alate koji olakšavaju proces inkluzivnog obrazovanja zaposlenima u vaspitno-obrazovnim ustanovama na lokalu i šire. Mnogi vaspitači i nastavnici su se našli nespremnim za inkluziju, ali je činjenica da naše ustanove pohađaju deca sa smetnjama. Tribina i akreditovane obuke su pravi način da se dobije adekvatna podrška u radu sa osobama sa smetnjama. Nastavnici, stručni saradnici i roditelji su mogli da postave pitanja u vezi svojih iskustava i nedoumica, predočili su problemske situacije gde im je profesor kroz konkretne primere uspeo da pomogne, što je neprocenljivo i dragoceno iskustvo za stanovništvo Lajkovca i okoline.

Lajkovac kao opština sada ima mnogo alata za rad sa osobama sa smetnjama, počevši od defektologa-oligofrenologa u osnovnoj školi, ličnih pratilaca i mnogo obuka kojima se informišu lokalne ustanove itd. Ovakav vid podrške nedostaje mnogim vaspitno-obrazovnim ustanovama širom Srbije. Veoma sam zahvalna Udruženju “BaziMili” jer je u našoj maloj sredini uspelo da približi probleme sa kojima se svaki dan susreću osobe sa teškoćama i njihove porodice i što je ponudilo alate uz konkretna rešenja.”

Tokom sedmodnevne manifestacije Plavi dani, sve školske i predškolska ustanova imaju brojne tematske aktivnosti u cilju podizanja svesti o autizmu i što uspešnije inkluzije učenika i dece u obrazovno – vaspitni sistem.

Manifesticija je podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Odseka za zaštitu osoba sa invaliditetom pomenutog ministarstva, kao i Saveza “Autizam Srbija” – Autizam Evropa.

Related posts

Leave a Comment