SAVINDAN U ŠKOLAMA OBELEŽEN BRIŽLJIVO PRIPREMLJENIM PROGRAMIMA

Tradicionalnom Svetosavskom akademijom u praznično predvečerje u Gradskoj kući, u organizaciji biblioteke, otpočelo je obeležavanje Savindana u lajkovačkoj opštini.

Svetoj Liturgiji, na Dan Svetog Save u crkvi Sv. Dimitrija u Lajkovcu, kao i svim hramovima na području opštine Lajkovac, prisustvovao je veliki broj vernika. Tradicionalnom recitovanju u čast i slavu Svetitelju Savi u svim hramovima priključilo se na desetine mališana, kojima su potom uručeni pokloni.

Jabučki osnovci u crkvi u Jabučju

Savindan je dostojno obeležen u svim školama na području opštine Lajkovac, centralnoj osnovnoj u Lajkovcu i u svim izdvojenim odeljenjima, u školi u Jabučju, kao i lajkovačkoj srednjoj školi. U svim školama upriličen je obred rezanja slavskog kolača, obraćanje direktora i priredba učenika, oko koje su se očigledno svi učenici i njihovi nastavnici svojski potrudili.

Lajkovačka OŠ “Mile Dubljević” obeležila je dostojno školsku slavu Svetog Savu, u krugu brojnih zvanica, uz prisustvo sadašnjih i penzionisanih članova kolektiva, učenika, koji su mahom bili učesnici programa i nagrađeni na školskom Svetosavskom konkursu.

Lajkovački osnovci pripremili su sjajnu priredbu.

Doprinos priredbi u amfiteatru škole dao je i hor nastavnica.

U kategoriji proznih radova prvu nagradu osvojila je Sara Ivanović, učenica  8/1,  za rad   na temu: Priča o Savi – najduža priča koju priča srpski narod. U kategoriji poezije,  žiri je jednoglasno odlučio da 1. nagrada pripadne  učenicama: Marijani Tomašević, učenici 5/3 i Aleksandri Jeremić, učenici 7/4. Drugu nagadu osvojila je Anđela Brdarić, učenica 7/3, a treća nagrada pripala je Milici Pantelić, učenica 6/2 razreda.

Na likovnom konkursu ngrađeni su učenici od 1. do 4. razreda Ilija Prodanić, učenik 4/3, Darija Ivanović, učenica2/2, Lazar Vasiljević, učenik2/3 i Lana Milošević, učenica 3/2.

Posebna nagrada je pripala Anji Nešić, učenici 1/1.

Rezanju slavskog kolača, priredbi i uručenju nagrada najuspešnijim učenicima, u amfiteatru škole prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, kao i predstavnici lokalnih ustanova.

Obeležavanje školske slave u lajkovačkoj SŠ “17 septembar” proteklo je u znaku marljivo pripremljenog primerenog programa, koji je upotpunjen izuzetnom Izložbom fotografija sa Hilandara i besedom umetnika Milutina Rankovića.  

Priređena je Izložba originalnih fotografija iz Hilandara, manjeg i srednjeg fornarta, nastalih devedesetih – desetak godina pre požara 2004.- te godine prilikom boravka  kustosa muzeja primenjene umetnosti, novinara i umetničkih fotogra sa kojima je bio i Milutin Ranković, a koje su nastale sa blagoslovom blaženopočivšeg prvog epitropa Hilandara oca Vasilija.

Na fotografijama su čudotvorne ikone, bunar svetog Save, maslina cara Dušana, pirg kralja Milutina i druge relikvije.

Konferansu, sadržaj i umetničko – duhovni enterijer pripremila je i idejno osmislila profesorka Vesna Mićić i Poetska družina „Retki biseri“.

Domaćin slave u lajkovačkoj srednjoj školi bio je profesor Ratko Kipić.

OŠ “Dimitrije Tucović” u Jabučju je sa posebnom pažnjom, obeležila školsku slavu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, osnivača prvih škola i najznačajnijeg Nemanjića.

Škola je obeležila Savindan prigodnom priredbom u kojoj su učestvovali učenici pod mentorstvom nastavnica Suzane Tasić i Slađane Košanin. Priredbi je prisustvovao i predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, kao i sveštenici jabučke crkve.

Učenici IO Donje Jabučje proslavili su Dan Svetog Save priredbom u svojoj školi. Domaćin ovogodišnje slave bila je učiteljica Slavojka Tufegdžić.

Školska slava je dostojno obeležena i u svim drugim školama na području lajkovačke opštine.

Savindan u školi u Selu Lajkovcu:

Savindan u školi u Bajevcu:

Related posts

Leave a Comment