RADOVI OSAM LAJKOVAČKIH OSNOVACA NA 35. IZLOŽBI AUTORSKOG STRIPA

Lajkovački osnovci su i ovoga puta imali izuzetno zapaženo učešće i našli su se u velikom broju na spisku odabranih za izložbu autorskog stripa učenika Republike Srbije, na prestižnom konkursu Ministarstva prosvete, Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine i Strip vesti.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 2869 radova iz 109 ustanova. Žiri je odabrao 216 radova za izlaganje.

Za 35. Izložbu autorskog stripa, od prispelih blizu tri hiljade radova iz preko sto ustanova, među radovima koje je stručni žiri odabrao za izlaganje su radovi osam učenika viših razreda lajkovačke OŠ “Mile Dubljević”, pod mentorstvom profesora likovne kulture Miloja Mitrovića.

Autori radova odabranih za 35. Izložbu autorskog stripa u Novom Sadu su lajkovački osnovci: Pavle Mijailović, Viktor Ranković, Momir Lončar, Vladimir Ranković, Vladimir Marković, Andrea Vujičić, Jelena Jovanović i Sofija Mešterović.

Žiri za izbor radova i nagrade za 35. izložbu autorskog stripa učenika Srbije bio je u impozantnom stručnom sastavu: Zlatko Milenković, Strip vesti, Novi Sad; Aleksandar Botić, redovni profesor, Akademija umetnosti, Novi Sad; Jelena Tišma, stručni saradnik za likovno, PU „Radosno detinjstvo“, Novi Sad; Minja Dunđerski, „Klub obožavalaca stripa“, Studentski kulturni centar, Novi Sad i Ljubica Tankosić, direktor Centra za likovno vaspitanje, Novi Sad.

U organizaciji Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, u subotu, 17. decembra, u Kulturnoj stanici Mlin (Novosadskom dečijem kulturnom centru) svečano su, naime,  otvorene dve izložbe, 68. izložba likovnih radova dece i omladine Srbije na temu „Reprezentativno umetničko delo kao motivacija za dečji likovni izraz“ i 35. izložba autorskog stripa učenika Srbije. Izložbe se rangiraju kao republičke smotre učeničkih radova i nalaze se u Prosvetnom kalendaru smotri i takmičenja Republike Srbije.

Cilj ove izložbe je da neguje strip kao mogući vid stvaralaštva, izražavanja, edukacije i komunikacije.

Definitivno, strip kao mogući vid stvaralaštva, izražavanja i komunikacije našao je sigurno mesto u nastavi likovne kulture i izložbeno – instruktivnoj delatnosti, a lajkovačka škola stripa postala je prepoznatljiva u širem okruženju i lajkovački majstori stripa se već ustaljeno na svakom takmičenju pojavljuju kao favoriti.

Izložba autorskog stripa učenika Srbije je dostupna javnosti do 20. januara 2023. godine, svakog radnog dana od 9 do 20 časova na adresi Kulturne stanice Mlin (Novosadskog dečijeg kulturnog centra) u Radničkoj 20 (I sprat).

Related posts

Leave a Comment