DR MILAN MILANOVIĆ LAJKOVAČKOM PRUGOM DO VRHUNSKOG STRUČNJAKA ZA PROGRAMIRANJE I VOĐENJE INŽENJERSKIH TIMOVA

Lajkovčani odlično poznaju Milana Milanovića, za koga se on najranijeg detinjstva pouzdano dalo naslutiti da će napraviti sjajne poslovne uspehe i vrhunske domete u svetu nauke. Danas je doktor nauka, a trenutno već 100.000 ljudi prati Milanove ‘LinkedIn’ savete o programiranju i vođenju inženjerskih timova.

Dve decenije rada u različitim industrijama uticale su na veoma bogat stručni portfolio dr Milana Milanovića, koji danas radi kao CTO u kompaniji 3MD iz SAD-a. Kroz kreiranje sadržaja, Milan svoje tehničko znanje nesebično deli i na LinkedIn-u.

Milan je odrastao uz kompjutere i oca Voju, profesora koji je u svet programiranja uveo brojne generacije lajkovačkih srednjoškolaca, takođe sjajnog stručnjaka i autora brojnih radova u ovoj oblasti, sa čijim dolaskom iz Sarajeva u Lajkovac je uvedeno korišćenje prvih kompjutera u lajkovačkim firmama.

Zanimljivo je da je Milan nakon završene SŠ “17. septembar” u Lajkovcu upisao Višu elektrotehničku školu, nakon koje je završio FON gde je doktorirao. Kako kaže, uvek su ga zanimale nove stvari, pomeranje ličnih granica, stalno napredovanje i edukacija.

Milan je 13 godina bio zaposlen u EPS-u, nakon čega je njegov poslovni put krenuo u drugom smeru.

Sticaj pozitivnih okolnosti u njegovom obrazovnom okruženju je Milanu doneo određene veštine koje se obično ne mogu dobiti radom u industriji, a to je kako pravilno pristupiti istraživanju nečeg novog, kako pisati kvalitetno, kako raditi na međunarodnim projektima.

Ljubav prema tehnologiji se nastavila kasnije i značajno je uticala na Milana da nauči različite programske jezike, u kojima je pravio i video igre, ali i neke ozbiljne softvere koji se i danas koriste u industriji. Svoje znanje najbolje je krunisao dobijanjem titule doktora nauka i bogatom karijerom koja se trenutno razvija u kompaniji 3MD – zaduženoj za razvoj softvera iz oblasti transportnih menadžment sistema, a koja ima svoj inženjerski tim u Srbiji. Milan sada zapravo radi na razvijanju rešenja za tržište koje vredi 800 milijardi dolara.

S obzirom na to da pored redovnog posla ulaže dosta truda u deljenje znanja putem kreiranja sadržaja na LinkedIn-u, Milan je govorio o tome na koji način je pre godinu dana krenuo u ovom smeru, istakavši tom prilikom da dosta čita, kao i da je neke tekstove koji su mu bili zanimljivi uglavnom delio interno u firmi:

“Pišem na nekoliko mesta, pre svega mom blogu, DZone-u, Twitteru, ali i LinkedIn-u pod nazivom Tech World With Milan i to oblastima koje dobro poznajem, softverskom inženjerstvu, arhitekturi, Cloud-u, timovima, ličnom razvoju u IT industriji, itd. Sada već imam 100.000 pratioca na LinkedIn-u, što je mreža na koju imam najveći fokus trenutno”.

Milan takođe ističe, da je njegov osnovni cilj u ovom procesu da edukuje ljude, s obzirom na to da se ovde radi o veoma širokoj i kompleksnoj oblasti u kojoj se svaki dan može naučiti nešto novo. Otuda se pre svega trudi da ta znanja koja deli budu potkovana sopstvenim iskustvom i predstavljena na jednostavan način. A reakcije su, kako on dodaje, izvanredne, što se vidi i po broju pratilaca (čak 100.000), rekacija, ali i komentara, kao i da sve to ljudima znači i da žele takav sadržaj da vide.

Kada je reč o nekim budućim planovima za nastup na društvenim mrežama ali i kreiranja sadržaja za publiku, Milan otkriva da još uvek razmišlja šta bi bio najbolji pravac u kojem bi mogao da usmeri svoj rad, ali veruje da će to biti vezano za deljenja znanja sa drugima, jer i on sam smatra da to radi dobro i kvalitetno.

Iako mu aktivan nastup na LinkedIn-u čini zadovoljstvo, njegove profesionalne obaveze za sada su usmerene ka kompaniji 3MD iz Čikaga.

Related posts

Leave a Comment