DESET GODINA ČAROLIJE VALJEVSKOG CENTRA ZA VANTELESNU OPLODNJU

Centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, koji je od starta podržala opština Lajkovac, radno obeležava svoju prvu dekadu postojanja, 14. decembra, kada je na ovaj dan 2012. počela sa radom laboratorija tada najmlađeg centra u sistemu državne zdravstvene zaštite. Ove godine prve bebe nastale ovom centru pune deset godina. Svoj deseti rođendan Centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, slavi radno, dok čeka rođenje 600 bebe, sa stotinama do sada rođenih beba, širom zemlje, regiona, ali i dalekih destinacija. Centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo je od samog početka rada 2012. godine poseban po tome sto je svoj rad započeo u skladu sa svetskim standardima i uz mentorstvo najeminentnijih stručnjaka iz oblasti reproduktivne medicine. Od samog početka rada Centar je parovima omogućio zamrzavanje prekobrojnih embriona, a zatim omogućio i onko pacijentima da sačuvaju svoj reproduktivni potencijal. Prva beba iz odmrznutih embriona, te 2014. godine, kao i prva beba iz odmrznutih oocita 2019. godine, a pre dve godine i prva beba iz lečenja onkofertiliteta, dakle prve u sistemu državnih zdravsvenih ustanova u Srbiji, rođene su upravo zahvaljujuci timu Centra za biomedicinski potpomognutu oplodnju u Valjevu.

– Iako nismo više najmlađi državni centar, sa svakom novom rođenom bebom i uspešno usvojenom novom metodom rada, nama energija mladosti ne nedostaje, već naprotiv raste. Za deset godina postojanja i neprekidnog rada nakon prvih uspeha i usvajanja novih metoda, nastavili smo da pomažemo mnogim drugim državnim centrima u formiranju i radu. Sada se za nas pre može reći da smo centar koji postavlja standarde i uvek ide korak dalje, za šta se čitav tim od starta zalagao. Više sam nego ponosan na mali, ali od starta odabran tim sa kojim radim i stvaram ovu čaroliju života – sa ponosom kaže dr Branko Budimirović, subspecijalista za fertilitet i sterilitet i vođa malog, ali kompaktnog tima koji čini čuda, kako kažu roditelji beba nastalih ovde.

Dr Budimirović je podsetio da je Centar obeležio velikom bebi žurkom rođenje 150 bebe, a nakon rođenja 600 bebe izrazio je i želju da se ponovi jedno takvo veliko okupljanje svih rođenih beba u narednom periodu.

Glavna sestra Odseka za biološki potpomognutu oplodnju Mirjana Jovanović uvek sa beskrajnim razumevanjem i podsticajnim osmehom pristupa svim izazovima malog tima. – Tog 14.12.2012. godine, naš Centar i mali tim je otvorio vrata prvim parovima koji imaju problem sa sterilitetom. A onda je sve krenulo. 01.09.2013. rodila se prva beba, mala Minja iz Priojepolja, odmah sledeće godine i prva beba iz odmrznutog embriona, pa 2015. godine stota beba. Danas mali, isti, tim i naš Centar, čeka šeststotu bebu. Iz Valjeva su odlazile mame i tate širom naše zemlje, ali i sveta , slali nam slike, i vraćali se sa svojim mališanima u naručju da nas posete, pokažu prve osmehe, korake, nacrtaju prve crteže. Čak je i okean je bio „mali“ da se preleti da bi smo se videli. Stigle su i prve ocene da nam ih pokažu, napisane brojne pesme. Isto kao i prvog dana radujemo se pozitivnim betama, potvrđenim trudnoćama i rođenim bebama. Rođeno je više od 550 beba iz svežih ciklusa krio transfera, odmrznutih oocita. Najvišedo sada imamo malih Valjevaca, zatim komšija iz Šapca, sledi Užice. Najdalje bebe su stigle do Amerike u Majami, Švajcarske, Australije, Italije – kroz osmeh i po koju radosnicu priča ponosno Mirjana Jovanović, glavna sestra Odseka za VTO Opšte bolnice Valjevo.

Zahvaljujuci timu Centra za biomedicinski potpomognutu oplodnju u Valjevu i kontinuiranim značajnim izdvajanjima opštine Lajkovac za Program vantelesne oplodnje i brojni Lajkovčani ostvarili su se kao roditelji.

U Centru za VTO je nastala i rodila se i jedna zaista posebna beba, koja je svakako priznanje znanju i stručnosti tima za biološki potpomognutu oplodnju.

– Jasno nam je koliku borbu vode parovi koji imaju problem sa začećem i zato se trudimo da zajedno nađemo način da do bebe dođemo. Naš centar je prva državna ustanova u kojoj je nastala beba rođena iz zamrznutih embriona 2014. godine, a zatim i iz zamrznutih oocita. 2019. godine. Uspešnim lečenjem, rođena je i beba kod pacijentkinje koja se borila sa onkofertilitetom koja je bebu dobila u 44.godini nakon što joj je prvenstveno sačuvan život. To je zaista veliki uspeh našeg centra – kaže Mirka Đorđević, klinički embriolog, jedan od dva stalno zaposlena embriologa u centru.

– Ova priča dokazuje da je nastanak života zaista jedno čudo u kojem „učestvujemo“. U toku pripreme za postupak vantelesneo plodnje u našem centru kod pacijentkinje je otkriven karcinom jajnika. Žena je tada imala 37 godina, operisana je i posle pet godina kada se smatra da je bezbedno, nastavili smo sa postupkom. Skupljane su jajne ćelije iz prirodnog ciklusa bez ikakve hormonske stimulacije koja može biti rizična u ovom slučaju, više od godinu dana. Prikupljene oocite su zamrznute, pa su kada su se stekli uslovi za postupak, odmrznute i oplođene, a na kraju je urađen embrio transfer. Nastala je trudnoća koja se završila rođenjem zdrave bebe. Život je zaista čudo – zaključuje dr Budimirović, dodajući da teži, da u skladu sa svim novinama iz svere biomedicinski potpomognute oplodnje konstantno napreduje sa svojim timom, te će uskoro moći da obraduje sve koji vode borbu za potomstvo novostima u skladu sa nedavno usvojenim zakonskim regulativama. Ono po čemu se valjevski VTO centar sa ponosom izdvajao od samog starta jeste mogućnost zamrzavanja prekobrojnih embriona, što je u godininama pandemije bilo od posebne važnosti.

– Kada je počela pandemija Covida 19, mi smo bili u sred postupaka koje je trebalo na bezbedan način završiti. Zamrzavnje embriona i odlaganje nastanka trudnoće do smirivanja situacije bila je preporuka ESHRE zajednice koju smo lako ispoštovali. Takođe, imajući u vidu važnost krioskladišta, uspeli smo da pokrenemo projekat koji je rezultirao povećanjem kapaciteta našeg krioskladišta kao i njegovom automatizacijom – ponosno navode u centru. Naš valjevski centar prepoznat je od brojnih ljudi velikog srca i zahvaljujući njima je opremljen i dalje se oprema.

Tim Centra sve vreme prati inovacije iz oblasti IVF-a i uspešno ih usvaja i uvodi u svoj rad, tako da se već sa uspehom ostvaruju trudnoće iz procesa krioprezervacije oocita, što je izuzetno tehnološki zahtevan metod pri vantelesnoj oplodnji. Centar za vantelesnu oplodnju svoj rad bazira i na svim novim zakonskim procedurama koje proces približavaju parovima koji žele roditeljstvo. Za kraj, Tim VTO centra poželeo je za sledeći rođendan i početak druge dekade, a nakon više nego uspešne prve, da proslavi sa još više rođenih beba, ali bi voleo i da ga proslavi radno sa proširenim timom i dodatnom opremom koja će svim parovima koji dolaze ovde put do željenog potomstva učiniti za korak bližim.

Novo rukovodstvo Opšte bolnice Valjevo, na čelu sa dr sci.med. Marijom Mirković, uputilo je čestitke timu Centra za vantelesnu oplodnju uz nastavak podrške u njihovom plemenitom radu čiji rezultati predstavljaju ponos ne samo Opšte bolnice nego i grada Valjeva.

Related posts

Leave a Comment