PO DEVETI PUT ODRŽANA MANIFESTACIJA “STAZAMA KOLUBARSKE BITKE”

Vikend za nama protekao je u znaku sjajne manifestacije u organizaciji lajkovačkog PSD “Ćira”, devete po redu Republičke akcije “Stazama Kolubarske bitke”.

Planinari Ćire i Lajkovac bili su sjajni i ovoga puta u ulozi domaćina i organizatora jedne ovako značajne i masovne manifestacije, koja je okupila blizu 350 učesnika.  

Na inicijativu lajkovačkog PSD Ćira, na Vrače brdu planirana je izgradnja planinarskog doma, u okviru koga bi bila Spomen soba Kolubarske bitke.

Stazu dužine oko 12km prešlo je ovoga puta 345 učesnika iz 43 planinarska  društva iz velikog broja gradova Srbije (Priboj, Zaječar, Beograd, Užice, Čačak, Svilajnac, Ušće, Plana, Valjevo, Lazarevac……), Republike Srpske (Banja Luka,  Kozarska Dubica, Zvornik, Bijeljina) i nekoliko udruženja građana iz Crne Gore – Plav.

Vidno zadovoljan upravo realizovanom akcijom, u ime organizatora Vladan Jakovljevič je nakon što je ispratio i poslednje učesnike rekao:

“Početak staze bio je (takođe i kraj, kružna staza) od fudbalskog igrališta u Ćelijama.

Prvo istorijsko mesto bile su Anine, arheološko nalazište iz 3 veka.

Potom je kolona planinara različite starosne dobi izvršila “marš” na Čovku – strateški važnu kotu u Kolubarskoj bici.

Tu je PSD Ćira 2014. godine, na stotu godošnjicu od čuvene bitke podiglo spomenik junacima koji su položili živote na Vrače brdu i okolini.

Kolona planinara dolazi do manastira Sv. Georgija u selu Ćelije, gde se održava pomen, a potom je usledio kulturni program. Podsećamo, u porti manastira je prva spomen kosturnica poginulih vojnika, jedinstvena u svetu, da se posmrtni ostaci obe vojske, naše vojske i neprijateljske, nalazi na jednom mestu ispred manastira.

U okviru programa Nena Milošević i Anđela Milosavljevic otpevale su himnu i rodoljubive pesme.

U organizaciji Turističke organizacije opštine  Lajkovac i KC “Hadži Ruvim” organizovana je postavka “Učešće Kolubaraca u I svetskom ratu” Zorana Antonijevića.

Takođe, učesnici su imali priliku da vide predmete koji su nađeni na poprištu bitke, uz pojašnjenje Dušana Milovanovića, čijim trudom su ekspomati sakupljeni.  

Sledeća kota bila je spomenik Dimitriju Tucoviću, koji je na Vrače brdu poginuo kao podoficir.

Planinari dolaze do igrališta gde ih tradicionalno čeka pasulj i dodela zahvalnica. Uz zahvalnice klubovima poklonjena je knjiga “Otvorena polja Radovana Belog Markovića”, koju je poklonila Gradska biblioteka Lajkovac. Planinari nisu zaboravili ratnika sa perom i mastilom, Radovana Belog Markovića, koji je uz nas bio od prve akcije 2014. godine. Nažalost više nije među nama, ali njegova pomoć i smernice su veoma važne za dalji rad društva.

Druženje je potrajalo sve dok hladan novembarski dan nije polako poterao učesnike svojim kućama.

Pored istorijskog aspekta, planinari nisu zaboravili na humanost. Učesnici su donosili plastične čepove u okviru akcije “čep za hendikep”, a u posebnu kutiju donirana su novčana sredstva za Udruženje BaziMili Lajkovac, naše male sugrađane sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju.  

Po završetku akcije u Ćelijama, grupa od 60 planinara  odlazi u planinarski dom na Rajcu. Nastavlja se druženje i dogovor za nedelju 27.novembar.

Prohladno, maglovito jutro nije sprečilo 35 planinara da krenu put Danilovog vrha. staza dužine oko 13km lako je savladana, ali smo ostali uskraćeni za prelepe vidike.

Po završetku šetnje odlazimo u posetu manastiru Ribnica i Ribničkoj pećini, kojoj se nije moglo prići sem nekoliko upornih zbog malo višeg nivoa  reke. 

Na parkingu manastira krećemo na različite strane. Račvaju se putevi za Banja Luku, Zvornik, Bijeljinu,  Kozarsku Dubicu, Zaječar, Priboj, Beograd , Lajkovac, ali to nama nije problem. Isti ti putevi ponovo će nas spojiti na nekom drugom mestu i naravno u Lajkovcu ponovo krajem novembra 2023. na akciji koja nije samo  šetnja već naša borba da se ne zaboravi stradanje našeg naroda, žrtve i kolika je cena slobode.

Hvala svima koji su došli da podrže sećanje na slavne pretke, koji su život položili za slobodu. Kolubara teče i pamti, a mi ćemo nastojati da naši preci nikada ne odu u zaborav. To je naša obaveza. Takođe, ne odustajemo od ideje da se na Vrače brdu izgradi planinarski dom u okviru koga bi bila Spomen soba Kolubarske bitke. Sakupljamo sredstava. a svaka pomoć je dobro došla. Među učesnicima akcije je posebno lepo videti veliki broj dece, koja već imaju svest šta sve ovo znači za našu istoriju i naš napaćeni narod.

Vidimo se dogodine, na istom mestu u još većem broju, ako Bog da!”

U nastavku možete pogledati i video snimak kompletne manifestacije:

Related posts

Leave a Comment