REHABILITACIJA DECE U ČIGOTI U CILJU PREVENCIJE KOMPLIKACIJA GOJAZNOSTI

Radi prevencije gojaznosti kod dece i komplikacija poput metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) obezbeđuje rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici Čigota kroz takozvani “Čigotica program”.

Rehabilitacija traje 21 dan, deca i adolescenti između 12 i 18 godine dva puta mogu biti upućeni na rehabilitaciju u različitim kalendarskim godinama.

Svako treće dete u Srbiji ima višak kilograma. To je veoma zabrinjavajući podatak, s obzirom na  to da gojazna deca imaju povećan rizik za razvoj mnogih metaboličkih bolesti kao što je dijabetes, a gojaznost kod dece je značajan faktor rizika i za oboljevanje u odraslom dobu.

“Indikacija za upućivanje na rehabilitaciju dece u Čigoti je dijagnostifikovan indeks telesne mase veći od 95 percentila ili plus dve standardne devijacije za pol i uzrast. Deca se upućuju u Čigotu na osnovu uputa izabranog pedijatra i saglasnosti lekarske komisije Filijale.

Ovo je jedinstveni državni projekat u regionu koji ne podrazumeva samo lečenje gojaznosti već i svojevrsnu edukaciju o zdravom načinu života i menjanju navika. Najvažniji cilj programa je da kod mlade populacije budu prevenirane komplikacije gojaznosti.

Apelujemo na roditelje da se blagovremeno obrate pedijatru svog deteta koji će proceniti neophodnost upućivanja u Čigotu i izdati odgovarajući izveštaj i uput”, saopštio je v.d direktora  RFZO Filijale Valjevo Milan Vilotić.

Related posts

Leave a Comment