MANIFESTACIJA “STAZAMA KOLUBARSKE BITKE 2022.“ U SUBOTU 26. NOVEMBRA

Lajkovačko Planinarsko smučarsko društvo “Ćira“ uz podršku Planinarskog saveza Srbije, u subotu 26. novembra organizuje već tradicionalnu republičku planinarsku manifestaciju „Stazama kolubarske bitke“.

“Naši stari, vaši i naši dedovi i pradedovi, tražili su samo jedno od nas – Nemojte nas zaborabiti, stoga vas pozivamo da zajedno ispoštujemo želju naših predaka”, poručuju organizatori akcije.

Okupljanje učesnika je od 8 časova u Ćelijama, na igralištu Fudbalskog kluba „Dimitrije Tucović“.

Svečano otvaranje predviđeno je za 9.15, a start akcije u 9.30 časova sa igrališta u Ćelijama.

Staza je kružna, dužine 13 km i spada u kategoriju lakih staza.

U organizaciji Turističke organizacije opštine Lajkovac, u manastiru Sv. Geprgija u Ćelijama će ukratko biti predstavljena istorija kraja i podaci o učešću naših predaka u Prvom svetskom ratu, nakon čega će učesnici akcije biti posluženi čajem.

U manastirskoj porti. u organizaciji Turističke organizacije opštine Lajkovac. planirana je tematska tribina, biće postavljeni ilustrativni panoi, izložba eksponata koje je pasionirano sakupio Lajkovčanin Dušan Milovanović prethodnih godina temeljno istražujući  poprište najžešćih borbi srpske i austrougarske vojske u slavnoj Kolubarskoj bici, a predviđen je i nastup guslara.  

Organizatori su blagovremeno najavili i dve humanitatne akcije. Na samom startu akcije biće obeležena mesta za predaju čepova u okviru kampanje “Čep za hendikep”, a biće postavljena i kutija za prikupljanje pomoći  Udruženju “BaziMili” Lajkovac, za pomoć osobama sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju. “Kolubara teče i pamti! Prošetajmo terenima gde se vodila najveći bitka i pomozimo koliko možemo”, apeluju organizatori akcije.

Maršruta kretanja: Igralište u selu Ćelije – arheološko nalazište Anine – Čovka (272 mnv) – spomen kosturnica i manastir Ćelije (139 mnv) – spomenik Dimitriju Tucović na Vrače brdu – „Markovića put“ -izvor „Vreline“- igralište

Za učesnike akcije koji se odluče da noće u ovom kraju predviđeno je druženje u Planinarskom domu na Rajcu i nedeljno pešačenje do Danilovog vrha, oko 11km.

Svi učesnici učestvuju na sopstvenu odgovornost i potrebno je da su u odgovarajućoj psihofizičkoj kondiciji i da su odeveni u skladu sa vremenskim uslovima, napominju organizatori akcije.

Takođe, organizator obezbeđuje pečate akcije i prolaznih tačaka, redarsku službu na stazi kao i prisustvo osoblja Doma zdravlja „Lajkovac“ i Gorske službe spašavanja.

Akcija počinje i završava se na terenu FK “Dimitrije Tucović” u Ćelijama.

Svaka godine, od 2014.-te, poslednje subote u novembru, Planinarsko društvo Ćira Lajkovac organizuje republičku planinarsku akciju pod nazivom “Stazama Kolubarske bitke”, koju poseti više stotina planinara iz Srbije, Republike Srpske i sa Kosova, a koja ima za cilj odavanje poćasti junacima Kolubarske bitke i očuvanje sećanje na naše pretke.

Ovako koncipirana akcija “Stazama Kolubarske bitke” svakako bitno doprinosi promociji Lajkovca i turističke ponude ovog kraja.

Related posts

Leave a Comment