DANAS SLAVIMO DVA PRAZNIKA MRATINDAN I SVETOG MINU

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu, praznik se naziva Mratindan, a na današnji dan praznuje se i Sveti Mina.

Jedan od svečara u Lajkovcu je umetnik Milutin Ranković:

 “U našem kraju Mratindan se slavi najviše u Slovcu i te porodice smatraju da poreklom iz Drobnjaka (Severna Crna Gora – Stara Hercegovina), istoj lozi pripadaju strmovački  Rankovići i nekoliko porodica u Jabučju, Donjem Lajkovcu i Gvozdenoviću.Na teritoriji Lajkovca Ima i porodica koje su u naš kraj ovu slavu u toku egzodusa devedesetih doneli  iz Slavonije, krajine i Bosne. Za Mratince su govorili da su svi rođaci i nekada se međusobno nisu ženili i udavali. U Durmitorskom kraju slave je Kurepi-starinci koji su išli u krug i hvatali vuka uzvikujući” kuj rep”! Mrata je po verovanju na današnji dan okupljao vukove i određivao koliko koji ovaca sme da pojede. Mratu slave i porodice saskog porekla, koje su u vreme Nemanjića bili rudari, a naročito ih ima kod Bijelog Polja, Mojkovca, u Zapadnoj Srbiji, ali i u delovima Šumadije.

Sasi su bili katolici i poštovali svetog Martina, a prelazeći u pravoskavlje uzeli su Svetog Mratu, odnosno Stefana Dečansnog.U krajini postoji predanje da su se brojni Drobnjaci ljuti na cara Dušana, za koga su smatrali da je kriv za smrt oca Stefana Dečanskog, otišli una teritorije Austrougarske, posebno u delove Hrvatske i počeli da slave Mratindan, odnosi Stefana Dečanskog. Zato u Hrvatskoj jugozapadno od Drniša  ima toponinima  Mratovo ili Mratinje i Crnoj Gori, Mratišić u zapadnoj Srbiji. A to poštovanje prema Stefanu duboko je ukorenjeno među Srbima u raznim krajevima, ali i albanskim bratsvima koja su često i ginula da se mošti svetog kralja ne oskrnave.

Na današnji dan praznuje se i Sveti Mina.”

Related posts

Leave a Comment