LAJKOVAČKO KOLO POD DURMITOROM

Majski program lajkovačkog Kulturnog centra nastavljen je najavljenim nastupom folklornog ansambla  KC ” Hadži Ruvim” na manifestaciji folklora i običaja “Hajdučki sastanak” na Žabljaku u Crnoj Gori.

Folklorni ansambl Kulturnog Centara “Hadži Ruvim”, u subotu 21.maja, na poziv Udruženja  Hajdučki jatačkih tradicija iz Žabljaka, nastupilo je kod Zminičkog jezera pod Durmitorom, gde se održala  tradicionalna manifestacija  folklora i običaja posvećena Hajdučkom sastanaku, koja se i na tim prostorima održava duži niz godina, a članovi ovog ansabla na njoj su učestvovali još od njenog osnivanja i u Bogovađi i na Žabljaku.

Naime, među izvornim hajducima sastanak se uvek održavao na Đurđevdan, ali kako gotovo ceo Drobnjak (oblast i pleme oko Durmitora iz koje potiče otac savremene srpske pismenosti Vuk Karadžić, a po predanju i osnivači sela Lajkovac) slavi Svetog Đorđa, tako da je priredba održana nekoliko dana po ovom prazniku.

Ansambl je nastupio sa igrama iz Srbije, koreograf je bila Jelena Popović, a Lajkovčani su tom prilikom posetili, crkvu u Kršu, Zminičko Jezero i kanjon Tare.

Kulturni Centar “Hadži Ruvim” je ovom prilikom domaćinima podelio propagandni materijal i turističke mape Turističke organizacije opštine Lajkovac.

Related posts

Leave a Comment