VRAĆANJE PUTEVA U PRVOBITNO STANJE U RUBRIBREZI, U OKVIRU PROJEKTA “ČISTA SRBIJA”

U okviru projekta “Čista Srbja”, a nakon završene  izgradje fekalne kanalizacije u MZ Rubribreza, vraćanje puteva u prvobitno stanje je u finišu.

Vraćanje lokalnih puteva u prvobitno stanje u ovakvim situacijama je vrlo bitno, posebno za lokalno stanovništvo, i dobro je što su akteri u realizaciji projekta to imali u vidu i blagovremeno izašli u susret  i na tom planu, konstatovano je prilikom asfaltiranja u Rubribrezi.  

Nedavno je Ministar Momirović sa saradnicima prisustvovao završnici radova u Rubribrezi, gde se  posle izgradnje skoro tri kilometra primarne kanalizacione mreže i priključaka stanovništva putevi vraćaju u prvobitno stanje, asfaltiranjem deonice od 1.250 metara, koliko je mreža išla kolovozom.

Predsednik opštine Lajkovac Živković, ne po prvi put, ističe da je ponosan što je opština Lajkovac jedna od prvih u projektu „Čista Srbija“, koji je istorijski po pitanju ekologije u našoj zemlji, da poboljšava uslove života građana Lajkovca i podiže njihovu ekološku svest.

Plan za opštinu Lajkovac u okviru projekta „Čista Srbija“ je ukupno 33km kanalizacione mreže i dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

U  Jabučju, najvećem selu opštine Lajkovac, gradi se 20 km kanalizacione mreže, u Bogovađi u dužini od tri kilometra, gde će se pored aktuelnih radova na izgradnji kanalizacione mreže raditi i jedno manje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kapaciteta 600 korisnika. Zatim sledi rekonstrukcija postrojenja u Lajkovcu, čiji je prijem 10.000 korisnika. Kada sve bude gotovo u opštini Lajkovac će biti izgrađeno preko 30 km kanalizacione mreže i dva nova postrojenja, čime će više od 50 odsto stanovnika biti priključeno na fekalnu i kišnu kanalizaciju, a opština će nastaviti sopstvenim sredstvima da širi mrežu.

„Opština Lajkovac ide u korak sa razvojem ne samo grada već i sela. Veoma je bitno da se razvijaju seoske, ili manje sredine . Mi smo to ovde pokazali i obuhvatili projektom tri sela. Ti ljudi takođe zaslužuju da imaju uslove za život kakve imaju i oni koji žive u gradu. Moram reći da nisu to očekivali i građani su zadovoljni i zaista prihvataju radove koji se sada izvode“, naglasio je predsednik Živković.

Ministar je samo povodom realizacije projekta Čista Srbija nekoliko puta već bio u poseti Lajkovcu, što nikada do sada nije bilo.

U opštini Lajkovac u okviru projekta „Čista Srbija“ biće izgrađeno 33 kilometara kanalizacione mreže i dva postrojenja za preradu otpadnih voda, koja obuhvataju 10.100 stanovnika. Vrednost investicije u izgradnju komunalne infrastrukture u opštini Lajkovac je 15,3 miliona evra. Izvođač radova je kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

„Ovo je jedan veliki i avangardan ekološki projekat, jer mi trenutno gradimo na području 30 lokalnih samouprava najmoderniju kanalizacionu infrastrukturu i kolektorska postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Kada Vlada investira u više od 100 lokacija sa ciljem da potpuno promeni ekološku sliku države to nije mali poduhvat“, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović tokom obilaska završnih radova na izgradnji komunalne infrastrukture u Rubribrezi, prilikom nedavne poseti opštini Lajkovac.

Related posts

Leave a Comment