VAŽNE ODLUKE LOKALNOG PARLAMENTA

Na današnjoj 14. sednici Skupštine opštine Lajkovac bile su samo četiri tačke dnevnog reda, od kojih je većina pripremljena na prethodnoj sednici Opštinskog veća, a sada dobila i „zeleno svetlo“ odbornika.

Predsednik opštine Andrija Živković je istakao zadovoljstvo što je velikom većinom, od svih 30 prisutnih odbornika, prihvaćen tekst Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije na teritoriji opštine Lajkovac.

„Sve svetiljke javne rasvete, a imamo ih preko 6.000, biće u narednom periodu zamenjene modernom LED tehnologijom, čime će osvetljenje biti bolje i efikasnije. Najznačajnije je da ćemo imati velike uštede u novcu jer LED osvetljenje štedi veliku količinu električne energije. Po ugovoru sa privatnim partnerom koji je, pre svega, odobrilo Ministarstvo privrede, biće potpisan na 15 godina, opština Lajkovac neće imati dodatnih troškova osim onoliko koliko sada plaća električnu energiju, takođe ni za održavanje. Tako da ćemo uštedeti određenu sumu novca, ali ćemo imati znatno bolje osvetljenje i ono što je jako bitno: ako poskupi struja to nas ne po ugovoru ne dotiče, nama je cena fiksna.

Nakon 15 godina, kada istekne ugovor, opština Lajkovac će imati daleko veće uštede za osvetljenje. Istakao bih da smo jedna od retkih opština u Kolubarskom okrugu koja ima ovoliko sijaličnih grla, recimo: opština Osečina, koja je po površini malo manja od Lajkovca, ima nešto manje od 2.000, a mi preko 6.000 i to je godišnje odvlačilo veliki deo budžeta. Nadam se da će građani biti zadovoljni i uštedom u budžetu, ali i nivoom osvetljenja koje pruža moderna LED tehnologija.“

Predsednik Živković je prokomentarisao i sledeće dve odluke SO Lajkovac, koje se odnose na istupanje opštine Lajkovac iz Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina, u kojem je do prošle godine bila i Mionica.

„I mi smo se odlučili za takav korak, pre svega zbog efikasnijeg rada pravobranilaštva i rešavanja predmeta, jer postoje predmeti koji su rešavani veoma sporo, a takođe i zbog racionalizacije troškova. Osim odluke o istupanju, doneli smo odluku o formiranju novog Zajedničkog pravobranilaštva sa opštinom Ljig, sa sedištem u Lajkovcu. Nadam se da ćemo konkurs sprovesti narednih dana i na narednoj skupštini izabrati zajedničkog pravobranioca za Lajkovac i Ljig, koji će raditi efikasnije i uspešnije.“

Četvrta tačka današnjeg zasednja lokalnog parlamenta bio je Izveštaj o sprovođenju mera poljoprivredne politike na teritoriji opštine Lajkovac za 2021. godinu. Čuli ste od izvestioca da je budžet od oko 17 miliona dinara utrošen skoro u celosti, što pokazuje da su mere poljoprivredne politike i ruralnog razvoja veoma dobre i da ih naši poljoprivrednici koriste, tako da ćemo gledati (naravno, ako Savet za poljoprivredu bude predložio neke nove mere dodaćemo ih) da ih primenimo i ove godine. Kao što uvek kažem, videćemo ako bude prostora da narednih godina povećamo budžet za poljoprivredu jer subvencije evidentno znače našim poljoprivrednicima. Takođe, da poljoprivrednu proizvodnju dignemo na viši nivo jer znamo da je Lajkovac u prošlosti bio dosta oslonjen na sela i poljoprivredu, pa ćemo pokušati da vratimo poljoprivredni značaj Lajkovcu. Apelujem na proizvođače da prate mere i konkurse Ministarstva za poljoprivredu koje već nekoliko godina odvaja značajna sredstva za podršku pljoprprivrednicima. Uz pomoć države i pomoć opštine sigurno se poljoprivredu može podići na viši nivo“, zaključio je Živković.

Related posts

Leave a Comment