PREDSTAVA “NOĆ KRISTALNE PESNICE” OSTAVILA SNAŽAN UTISAK NA LAJKOVAČKU POZORIŠNU PUBLIKU

izvandredna drama igrana širom Evrope „Noć kristalne pesnice“, reditelja Vladimira Putnika, po motivima drame “Noć Helvera” poljskog pisca Ingmara Vilkvista, stigla je ove sedmice i pred lajkovačku pozorišnu publiku.  Aprilski program Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ Lajkovac startovao je upravo ovom  pozorišnom predstavom, u adaptaciji i režiji čuvenog urednika u Radio Beogradu Vladimira Putnika, koji je diplomirani reditelj Fakulteta dramskih umetnosti.

Na sceni lajkovačkog Kulturnog centra izvedena predstava „Noć kristalne pesnice“, ostavila je snažan utisak na ovdašnju publiku, koja je inače prilično edukovana.

Glumci ove snažne antifašističke duo drame, Slađana Đukić u ulozi Karle i Vladimir Tešović u ulozi Helvera, maestralno i bespoštedno su na sceni u unutrašnjosti dočarali neko teško vreme i još teže okolnosti.  

“Radnja komada smeštena je u neko imaginarno predgrađe (verovatno) Severne Evrope, u kojem se dešavaju ulicni nemiri, u atmosferi sličnoj ‘kristalnoj noći” u fašistickoj Nemačkoj. U vrtlogu narastajućeg fašizma koji uništava sve što je slabo, bolesno, drugačije, mladi Helver, uprkos naporima starateljke da ga skloni i spase, tragično završava život, i to baš u noći kada od dečaka sazreva u mladića.”

Ispostavilo se, da je publika do tančina osetila svu težinu ove snažne drame, izražavajući istovremeno zahvalnost organizatoru na prilici da pogleda jednu ovakvu visoko profesionalnu pozorišnu predstavu.

Related posts

Leave a Comment