JUGONOSTALGIČARI OBELEŽILI 15. APRIL – DAN ŽELEZNIČARA JUGOSLAVIJE

„Udruženje Jugoslovena u Lajkovcu ostaje verno i dosledno principima sadržanim i u svom nazivu, očuvanju tradicije i uspomena na Jugoslaviju“, podsetio je i ovog 15. aprila Vlajko Jevtić, predsednik udruženja.

Delegacija lajkovačkog Udruženja Jugoslovena i delegacija ubskog udruženja boraca, položile su danas povodom nekadašnjeg Dana železničara Jugoslavije vence na spomen obeležje u krugu Ložionice.

Značajan datum iz istorije Jugoslavije i jugoslovenske železnice, ustanovljen 1950. godine u državi koje više nema, okupio je danas u Lajkovcu delegacije Komunista Srbije i delegacije borača iz Bariča i Uba. Zbog, kako Vlajko reče, protokolarnih obaveza u prestonici, izostao je do sada redova dolazak beogradske Sekcije boraca Prve proleterske brigade, koja je prisustvovala pomenu Dušanu Čkrebiću,  nedavno u 96.-oj godininpreminulom nekadašnjem predsedniku Predsedništva Srbije, učesniku NOB-a i političaru Srbije i Jugoslavije.

 „Sada ovaj datum slabo ko uvažava. Mi sve to sami organizujemo, dakle sve je u našoj režiji. Trudićemo se, da tu tradiciju očuvamo, bar dok smo mi živi“, kaže setno Vlajko, izražavajući žaljenje što im niko iz opštine danas nije došao.

Uz svu za ovu priliku pripadajuću ikonografiju, jugonostalgičari su danas u Lajkovcu upriličili višesatno druženje uz živu muziku vremena za kojim su nostalgični i čiju tradiciju čuvaju, kao i uspomene iz vremena Jugoslavije i jugoslovenske železnice. Tako su se mogle čuti pesme od „ Sa Ovčara i Kablara“ , pa sve do „Druže Tito mi ti se kunemo“.

Sve u svemu, bio je to jedan kratkotrajni svojevrsni nostalgični vremeplov u prošlost, u nastojanju da se nekadašnji Dan železničara Jugoslavije otme od zaborava i javnost podseti na neka stara vremena.   

“Tako će biti, sve dok smo mi živi”, a posle kako bude!”, rekao je danas jedan od najpoznatijih jugonostalgičara Vlajko Jevtić.

Related posts

Leave a Comment