POKUŠAJ UBISTVA, RAZBOJNIŠTVO I TEŠKA KRAĐA NOĆAS U JABUČJU

Prodavnica „Ilić“ u Višu našla se noćas, po četvri put u ovoj godini, na meti kradljivaca. Za razliku od prethodna tri slučaja, noćašnji pokušaj krađe u kojoj su učestvovala četiri lica, gotovo filmskog scenarija,  bio je sa najmanjom materijalnom štetom, ali sa najtežim drugim posledicama, najdramatičniji i sa najvećim rizikom, jer je za dlaku  izbegnuto da bude koban po život vlasnika prodavnice.

Sve što se dogodilo, kvalifikovano je kao pokušaj ubistva, razbojništvo i teška krađa. Počinioci, tri muškarca i jedna žena, su za sada nepoznata lica, a policija intenzivno nastoji da rasvetli slučaj.

U Višu ispred prodavnice, neuobičajeni mir i tišina ovog prepodneva. Vlasnici prodavnice i meštani su šokirani noćašnjim događajem.

Vlasnica prodavnice, koja je trudnica je na antidepresivima i lekovima za aritmiju, a njen suprug je u Urgentnom centru valjevske bolnice, gde čeka rezultate obavljenih pregleda i snimanja nakon ukazane pomoći od zadobijenih povreda čija težina još nije poznata.

Naime, noćas u minut do tri sata posle ponoći oglasio se alarm instaliran u prodavnici, a kako vlasnici žive na svega pet minuta od objekta, najpre su pozvali policiju a potom se kolima užurbano uputili na lice mesta.

Foto: Nataša i Ivan

Kažu, da nisu bili sigurni gde se dežurna policijska patrola nalazi i koliko brzo će uspeti da odreaguje na poziv, pa su odlučili da i sami pođu do svoje radnje. Toj odluci je doprinelo i njihovo afektivno stanje, jer su u prethodne tri krađe, od kojih je samo poslednja rasvetljena,  za sedam meseci pretrpeli štetu u iznosu od osam do deset hiljada evra.

Vlasnica radnje Nataša Ilić, u petom mesecu trudnoće, koja ima 36 godina i kojoj je ovo prva trudnoća, krenula je kolima sa mužem Ivanom Vasićem do prodavnice koju porodica Ilić drži već četiri decenije i koja je jedina u ovom delu Jabučja. Do prodavnice su kažu, na tako kratkoj relaciji stigli uz tri jedva izbegnuta sletanja sa puta.

Nataša Ilić vlasnica prodavnice koja postoji od 1983. godine, a koju ona po penzionisanju svojih roditelja drži već deceniju kaže, da su dvoje ljudi zatečeni u radnji na dolazak auta reagovali tako što su prekinuli punjenje torbi i sagli se ispod tezge, a kada su shvatili da nije u pitanju samo slučajan prolazak auta putem, krenuli su brzo da izađu iz radnje. U radnji su ostale tri torbe sa robom, koje je policija kasnije odnela, a po svemu sudeći oni su već bar dve torbe ukradene robe smestili u gepeke svojih automobila.

Na licu mesta zatečeni su mlađi muškarac i žena, koji su u krađu došli sa dva automobila, oba marke „pasat“ („trojka i četvorka“), koji su bili parkirani iza prodavnice, a u oba auta je sedeo i čekao po jedan vozač, dakle imali su i saizvršioce.

Kradljivci i vlasnici susreli su se na vratima prodavnice i tu je došlo do pravog okršaja. Žena je trudnu vlasnicu prodavnice gurnula na sto ispred prodavnice i pobegla prema parkiranom autu.

U paničnom pokušaju bežanja kradljivaca sa lica mesta, jedan auto je na putu ispred radnje, na samoj raskrsnici udario i oborio Ivana, koji je os siline udarca ostao da leži na putu. Njegova supruga Nataša, koja je i sama tek doživela fizički napad, bila je prestravljena, strepeći od posledica udara auta koji je zadesio Ivana. Ono što je odmah bilo evidentno, Ivan je zadobio povrede u predelu glave, grudi, zgloba na nozi… Čuvši galamu i Natašino zapomaganje, prvi su u pomoć pristigle komšije Dušanka i Aleksandar Pantelić.

Pre dolaska na mesto događaja, nakon što je pozvala policiju, Nataša je pozvala i brata koji živi u centru sela, pa su se Natašin brat i policija sreli na pola puta pri dolasku do prodavnice u Višu. Ubrzo je stigla i ekipa lajkovačkog Doma zdravlja, a  povređenog Ivana su kasnije odvezli u Urgentni centar Opšte bolnice Valjevo.

Kako saznajemo, jedan auto počinilaca svih ovih dela uputio se pri bežanju sa lica mesta ka Lajkovcu, a drugi prema Donjem kraju Jabučja. Policija čeka snimke kamera.

Alarm i kamere je Nataša instalirala u prodavnici nakon treće ovogodišnje krađe, na savet policije. Kaže, da joj je ova investicija bila značajan izdadak, posebno nakon velike štete ptetrpljene ovogodišnjim krađama, od kojih je samo poslednja koja se dogodila 21. jula rasvetljena, a čiji počinioci su kako se ispostavilo iz Šopića. Prodavnica je inače pokrivena osiguranjem sa svega 60%, Nataša kaže da joj je polisa za takozvani prvi rizik u ovom periodu preskupa.

Za razliku od prethodna tri slučaja, kada je iz prodavnice odneta roba pozamašne vrednosti; ovoga puta odnete su manje količine suhomesnatih proizvoda i „hemije“, a konačnu vrednost odnete robe moći će da utvrdi tek pošto uradi popis.

„Ovo noćas je bilo kao na filmu! Još sam u šoku. Sa nestrpljenjem čekam rezultate Ivanovih pregleda i očitavanje snimaka. Samo da on nema neke veće i ozbiljnije komplikacije. Ovo posebno nije dobro za moje stanje, u situaciji sam da u trudnoći pijem lekove koje ne bih trebala. Čekam prvo dete“, kaže vidno potrešena i istraumirana Nataša.  

Nataša se nada, da će policija brzo ući u trag počiniocima i rasvetliti noćašnji slučaj. 

“Da sam znala, da će policija iz Lajkovca stići svega nekoliko minuta nakon nas, ne bih ovako postupila. Došla bih do blizu radnje i prišla tek po dolasku policije. Rizik je bio prevelik!”, kaže Nataša danas.  

Related posts

Leave a Comment