OPŠTINA LAJKOVAC ISTUPA IZ ZAJEDNIČKOG PRAVOBRANILAŠTVA I DRUGE ODLUKE OPŠTINSKOG VEĆA

Sa jučerašnje 35. sednice Opštinskog veća opštine Lajkovac, na kojoj je bilo 11 tačaka dnevnog reda, zamenik predsednika opštine Obrad Milutinović u izjavi za medije izdvojio je najznačajnije, a pre svega istupanje opštine Lajkovac iz Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina. Od posebne važnosti je i konačno dobijeno pozitivno mišljenje pravobranilaštva, kojim je definitivno rešeno pitanje parcele za regionalnu deponiju.

– Opština Lajkovac, s obzirom na trenutne prateće probleme, iz razloga efikasnosti budžeta i donošenja pravnih akata u korist naše opštine, odlučila je da izađe iz zajedničkog pravobranilaštva. Takođe bih izdvojio Odluku o Zjedničkom pravobranilaštvu opština Lajkovac i Ljig. Kada se steknu uslovi i dobiju sve saglasnosti, opština Lajkovac će biti sufinansijer u ovom zajedničkom pravobranilaštvu, po 50 odsto sa opštinom Ljig.

Najznačajnija tačka sa sednice jeste Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije na teritoriji opštine Lajkovac. U pitanju je nacrt Ugovora između opštine Lajkovac i privatnog partnera, koji treba da se potpiše u nekom narednom periodu. S obzirom da je nacrt pred skupštinskom procedurom, ako se dobije saglasnost u skupštini opština Lajkovac će biti u prilici da narednih 15 godina ima mnogo bolje i kvalitetnije osvetljenje. Nećemo opredeliti nikakva dodatna sredstva već na kontu uštede ostvariti benefite koji su reda veličine oko 880 hiljada dinara godišnje. Republika će dobiti manju potrošnju električne energije reda veličine 200.000 kilovata, koliko će manje „povući“ opština Lajkovac od EPS-a za električno osvetljenje. Privatnom partneru će biti isplaćivano u mesečnim ratama, čija je vrednost oko 1.800.000 do 1.900.000 dinara, a privatni partner se obavezuje da će imati spomenutu mesečnu uštedu energije na našoj teritoriji.

S obzirom na pozitivno mišljenje pravobranioca, konačno je rešena i parcela za regionalnu deponiju Kalenić, dobijeno je konačno „zeleno svetlo“, na koje se se dugo čekalo.

Opštinsko veće je na današnjoj sednici verifikovalo još nekoliko zaključaka, kao što je smanjenja cene vode za 10 dinara po kubiku za fizička lica koja troš do 40 kubika, kao i za ona koja troše preko toga i za pravna lica”, rekao je zamenik predsednika opštine Lajkovac Obrad Milutinović.

Related posts

Leave a Comment