PEJZAŽI VESNE VAVIĆ DOSTUPNI JAVNOSTI DO 2. APRILA U GALERIJI KULTURNOG CENTRA

U Galeriji Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ Lajkovac otvorena je izložba pejzaža Vesne Vavić. Ovo je, nakon 18 godina drugo predstavljanje umetnice lajkovačkoj publici.

Otvarajući izložbu, Aleksandra Tanić, istoričar umetnosti je o autorki i njenom stvaralaštvu rekla:

“Vesna Vavić predstavlja se lajkovačkoj publici pejzažima koji označavaju tačku susreta svih glavnih osobenosti njene likovne sintakse i umetničkih spoznaja sveta realnosti u koji je zagledana. Važnost umetničkog doživljaja prirode i nastojanje da mu se pronađe priradajuća forma, u kojoj će na sanjiv i melanholičan način biti konačno uobličeno sećanje na proživljeni trenutak, samo su neki od fundamentalnih polazišta Vesninog slikarstva. Meka modulacija i nežno kontrastiranje boja, naglašavaju utisak zgusnutosti atmosfere i jedinstvene zaokupljenosti detaljima. Modulacija stvara potencijal velike izražajnosti i snage kakva se ne može postići nijednim drugim sredstvom. Osećaj usporenog proticanja vremena i disanja slike, daje pejzažima određeni ritam koji nas uvodi u svojevrsne, gotovo muzičke kategorije poimanja slike. Počivajući na temeljima realističkog pejzaža, ovo slikarstvo ostaje na granici između objektivističkih razgradnji utiska koji čine odabrane elemente prepoznatljivim i subjektivističkih opažanja koja nenametljivo transformišu realnost kroz sopstvene likovno-jezičke vrednosti. Ono nije u službi potpune imitacije prirode, već odaje ličan pogled na segmente stvarnosti, ostavljajući uvek prostora za transpoziciju objekata u subjektivni doživljaj prostora i vremena. Zarobiti određenu atmosferu, predstaviti prizor koji nikad ne nadmašuje samu prirodu, već je prevodi u poetsko iskustvo, ključno je polazište za Vesnin intiman pristup građenju kompozicije.

Kao gost izložbe, lajkovačkoj publici predstavlja se slikar i arhitekta Zoran Ivanković. Rođen 1955. godine u Beogradu, završio je školu slikarstva Kosovke Marinković. Član je Srpskog akademskog društva „Vizantija“. Izlagao više puta u Beogradu, Parizu i drugim gradovima.”

Vesna Vavić rođena je 20. aprila 1956. godine u Velikoj Plani. Živi i radi u Beogradu. 1974. godine upisuje školu crtanja, slikanja i vajanja u klasi profesora akademskog slikara Zorana Petronijevića i profesora akademskog vajara Radivoja Subotičkog Lale. Takođe, učila je u školi slikanja Kosovke Marinković. Kompletan njen rad, svih godina, pratio je i korigovao akademski vajar i slikar Stvaros Poptsis. Član je likovnog kluba „Đuro Salaj“ i Srpskog akademskog društva „Vizantija“.

Gost izložbe Vesne Vavić je Zoran Ivanković, arhitekta i umetnik koji je takođe završio školu slikanja Kosovke Marinković, član Srpskog akamemskog društva „Vizantija“ koji je izlagao je u Beogradu i Parizu…

U pratećem delu programa, posetioci su na otvaranju izložbe uživali u stihovima Ljiljane Vlahović.

Ova izložbena postavka biće dostupna javnosti do 2. aprila.

Related posts

Leave a Comment