AKCIJOM “KNJIGA SOLIDARNOSTI” LAJKOVAČKOJ BIBLIOTECI POKLONJENO PREKO 600 KNJIGA

Najstarija programska akcije Radio-televizije Srbije, tačnije Radio Beograda, „Knjiga solidarnosti“u godini jubileja, pedesetoj od početka delovanja, stigla je i do Lajkovca. Gradskoj biblioteci u Lajkovcu poklonjeno je ovom prilikom 12 paketa knjiga, koji sadrže preko 600 naslova, od školske lektire, preko beletristrike do mnogih značajnih knjiga iz oblasti istorije i drugih oblasti.

Ovaj ćin je svojevrsni omaž nedavno preminulom književniku Radovanu Belom Markoviću, koji je zapravo imao želju da lajkovačka biblioteka bude uključena u ovu akciju i ovu isporuku knjiga dogovorio.

Mihajlo Šćepanović, urednik akcije „Knjiga solidarnosti” je prilikom primopredaje knjiga u Gradskoj biblioteci Lajkovac rekao:

“ Ispunila se želja grandioznom književniku Radovanu Belom Markoviću, da se u lajkovačkoj biblioteci realizuje akcija “Knjiga solidarnosti”. Poklonili smo preko 600 naslova, uz želju da se ova akcija nastavi i u nekom budućem periodu i nadajući se s pravom da će ova biblioteka poneti njegovo ime, što je na neki način dug prema svim ljudima knjige i prema svima ovde u Lajkovcu. Nadamo se, da će sve ono što smo poklonili ovu biblioteku obogatiti stvarno dobrim knjigama, koje će dospeti do ćitalaca. „Knjiga solidarnosti” uglavnom uspeva da stigne u ona mesta koja vole knjigu, gde deca čitaju i poštuju knjige, zato je “Knjiga solidarnosti” uvek tamo gde je to potrebno.”

Direktorka Gradske biblioteke Lajkovac Biljana Bogdanović je rekla, da je ova akcija realizovana u Lajkovcu po prvi put, bar za vreme njenog direktorovanja, podsetila je da je isporuka knjiga ugovorio za života književnik Radovan Beli Marković, u ime biblioteke zahvalila se na poseti i donaciji i naglasila da je velika čast što je biblioteka u Lajkovcu deo ove akcije. Pri tom je dodala:

Radovan Beli Marković je puno značio za ovu biblioteku, čiji je bio i prvi samostalan upravnik, zaslužan je za sve vezano za lajkovačku biblioteku i za to što su njena vrata otvorena za največa književna imena.”

Direktorka biblioteke je naglasila i da su knjige u Lajkovcu čitane i to puno, kao i da u sferi interneta i digitalizacije uspešno iznalaze načine da privuku čitaoce u biblioteku, a jedan pd povoda je i ova akcija, da ćitaoci dođu i pogledaju novopristigle naslove.”

Mihajlo Šćepanović, urednik akcije „Knjiga solidarnosti”, snimio je ovom prilikom za program Radio Beograda tematsku emisiju sa direktorkom Biljanom Bogdanović i stručnim sadardnikom mr Darenom Milivojevićem.

Akcijom Radio Beograda „Knjiga solidarnosti”, svake godine  podeli se više od 15 hiljada knjiga u mestima gde se govori, čita i piše na srpskom jeziku. Programaska akcija traje od 1972. godine, a 6. oktobra navršava se 50 godina akcije. U godini jubileja, pola veka akcije, “Knjiga solidarnosti” stigla je i u Lajkovac.

„Knjiga solidarnosti“ je nagrađena Zlatnim i Srebrnim dukatom Vukove zadužbine, plaketom „Podvig godine“ Večernjih novosti i mnogim drugim priznanjima, čiju krunu predstavlja Vukova nagrada Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Related posts

Leave a Comment