POLOŽENI VENCI NA MIŠARU

Kod spomenika Mišarskim junacima svečano su danas na Sretenje položeni venci. Vence su položili predstavnici Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grada Šapca i delegacije Opštine Lajkovac, koja godinama sarađuje sa Zadužbinskim društvom.

U ime opštine Lajkovac, vence su položili direktorka Turističke organizacije opštine Lajkovac Mira Tabić i direktor Kulturnog centra “Hadži Ruvim” Milutin Ranković.

Boj na Mišaru ima veliki istoriski značaj za državu Srbiju i srpski narod. To je najveća i najslavnija pobeda srpske vojske u Prvom srpskom ustanku i toj revoluciji koja je počela 1804. godine.

Značaj vožda Karađorđa i ustanika u srpskoj revoluciji je veliki, rekao je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

Ove godine izostali su brojni sadržaji koji su ranije organizovani tokom više dana obeležavanja godišnjice Mišarskog boja. Istaknuto je da je godišnjica Boja na Mišaru važna za Šabac i Mišar i najavljeno da će na Karađorđev rođendan, 16. novembra, izaći 14. Čitanka Mišarskog boja.

Posle pomena mišarskim junacima, održan je kratak program. Himnu Republike Srbije izvela je mlada Irina Brodić, a pesmu „Boj na Mišaru“ guslar Milutin Gvozdenović. Dramski program posvećen Karađorđrđu izveo je mladi glumac Filip Rajković. Novinarka Svetlana Ceca Ljubić podsetila je najvažnije istorjske i kulutrne momente vezane za Mišarsku bitku i Mišar.

Related posts

Leave a Comment