EPS IMA JASNE PLANOVE ZA BUDUĆNOST, poruka je sa Međunarodne konferencije „Elektrane 2023“

Akcionarsko društvo „Elektroprivreda Srbije“ ima jasne planove za budući razvoj i nove projekte koji treba da doprinesu energetskoj nezavisnosti Srbije, sigurnom, pouzdanom i kvalitetnom snabdevanju električnom energijom građana i privrede. Intenzivno se planiraju investicije u nove kapacitete, a posebno u obnovljive izvore energije. Energetska tranzicija je naša realnost i svakog dana imamo sve veći broj novih učesnika na energetskom tržištu iz privatnog sektora, ali i državne kompanije sve aktivnije učestvuju u tom procesu, rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ na svečanom otvaranju 10. Međunarodne konferencije „Elektrane 2023“, koja se održava na Zlatiboru od 8. do 10. novembra.

– Veće učešće obnovljivih izvora energije ima svoje zahteve za balansiranjem i odgovorićemo na njih izgradnjom reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“, snage 656 megavta. Ona će omogućiti balansiranje 2.000 megavata iz novih proizvodnih kapaciteta, prvenstveno vetro i solarnih elektrana. EPS nastavlja realizaciju projekata, kao što su vetropark „Kostolac“ od 66 megavata i solarna elektrana Petka, snage blizu 10 megavata – rekao je Živković na koferenciji koju organizuje Društvo termičara Srbije.

Naglasio je i da je EPS priveo kraju i dva velika projekta. U okviru revitalizacije ponosa srpske energetike hidoelektrane „Đerdap 1“, pušten je u rad poslednji revitalizovani agregat, koji će u naredna tri dana biti u probnom radu. Nakon toga A3 ostaje na mreži.

– Stvorili smo i uslove za privođenje kraju izgradnje termoelektrane „Kostolac B3“. Završene su probe kotla, mehaničko okretanje turbine i generatora i preostali su finalni procesi ispitivanja i sinhronizacija bloka na mrežu. Uskoro nas očekuju revitalizacije „Vlasinskih hidroelektrana“ i HE „Đerdap 2“. Tako ćemo stvoriti uslove da hidro sektor nesmetano radi i doprinosi udelu OIE u našem energetskom miksu – dodao je Živković.

Živković je ocenio da će zeleni put stvoriti uslove da se kroz diversifikaciju unapredi sigurnost snabdevanja u Srbiji.

– Država treba da se osloni na domaće resurse i institucije koje su se dokazale u prethodnom periodu kroz izgradnju funkcionalne elektroprivrede u zemlji i inostranstvu, a i sada se ulažu napori za izgradnju novih i modernizaciju postojećih postrojenja – rekao je prof. dr Predrag Stefanović, predsednik Društva termičara Srbije.

Prvog dana konferencije „Elektrane 2023“ održana su i uvodna predavanja. O položaju elektroenergetskih kompanija u energetskoj tranziciji govorio je Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju u EPS, dok je Dragan Belonić, direktor HE „Đerdap 1“, predstavio projekat revitalizacije ove HE. Dodeljene su povelje Srpskom komitetu Svetskog saveta za energiju i „Elektroprivredi Srbije“, saopšteno je iz EPS-a.

Foto: Danilo Mijatović

Related posts

Leave a Comment