50 GODINA POHODA U PJENOVAC

Foto: Vuk Kovačević

Tradicionalna akcija „Pohod u Pjenovac “, jedna od najmasovnijih planinarskih akcija u regionu održana je proteklog vikenda, uz neizostavno učešće lajkovačkih planinara, članova PSD “Ćira”.

Foto: Vuk Kovačević

Na današnji dan 1972. godine održan je prvi Pohod u Pjenovac, tada pod nazivom “Memorijal Slaviše Vajnera Čiče”.

Foto: Vuk Kovačević

Pohod je ustanovljen na inicijativu Dragomira Čelikovića, prvog predsednika Planinarskog društva “Javor” iz Vlasenice. Društvo je formirano godinu dana ranije, i bilo je, nakon tuzlanske, prva planinarska organizacija u ovom delu Bosne i Hercegovine. Vlasenički planinari su tada i markirali stazu od Vlasenice do Pjenovca u dužini od 20 kilomerara (danas se ide nešto kraćom stazom od Pećine). Iz Vlasenice je kolona planinara, izviđača, sportista i drugih kretala u zoru, a nakon ručka i narodnog veselja u Pjenovcu nekolilo puta se pešice vratila do Vlasenice. Staza nije prethodno bila progažena, pa je svaki pohod predstavljao avanturu. Pre dvije decenije, kada je obnovljeno društvo u Vlasenici, prva akcija koja je pokrenuta bio je upravo Pohod u Pjenovac. Do danas su hiljade zaljubljenika u lepote Javor planine  učestvovale na pohodu koji je prerastao u nezaboravno međunarodno druženje planinara. Društvo ima i  priznanje za najbolje organizovanu planinarsku akciju u Republici Srpskoj. I ove godine, sve goste i učesnike akcije dočekalo je izuzetno druženje i naravno nezaboravni predeli na Javoru.

Foto: Vuk Kovačević

“Nakon otvaranja pohoda i pešačenja preko najlepših delova Javor planine, planinari su išli stazom preko Debelog brda, Igrišta, Podkozlovače, pored reke Bjesnice, preko Mrkova, do Pjenovca, uz usputne kraće odmore. Staza je duga oko 16 kilometara, a doživljaj je bio veličanstven”, kaže Vladan Jakovljević, izražavajući posebno zadovoljstvo što su lajkovački planinari učestvovali u ovom značajnom 50.-tom jubilarnom planinarskom pohodu.

Related posts

Leave a Comment