MILAN MILAKOVIĆ APSOLUTNI POBEDNIK 39. IZLOŽBE SIMENTALCA U LAJKOVCU

Mladi odgajivač Milan Milaković iz Mratišića je ponovio uspeh iz 2019. godine i bio najuspešniji stočar 39. regionalne izložbe priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu. Njegov uspeh ne čudi jer je pre dve godine bio i apsolutni šampion republičke izložbe u Kruševcu, a u svojim stajama ima oko 90 visokokvalitetnih priplodnih grla.

Milaković je danas predstavio izuzetno kvalitetna grla u sve tri kategorije i osvojio najviše nagrada. Krava Lara sa njegove farme proglašena je za apsolutnu šampionku izložbe. Lara je u trećoj laktaciji za 305 dana dala 7.178 litara mleka sa prosečno 4,03 procenata mlečne masti. Milaković je imao i najbolje ocenjena grla u kategoriji junica – grlo Dana i prvotelki – grlo Klara.

Za najkvalitetniju kravu stručni žiri je izabrao Loru,  vlasnice Milene Dimitrijević iz Gornjeg Mušića, takođe opština Mionica.

Među 90 izvedenih grla, po broju pratilja u sve tri kategorije istakle su se porodice Jevrić, Babić, Milić i Ćatić iz lajkovačkog sela Jabučje i poznata farma Čitaković iz Gornjeg Mušića kod Mionice.

Iz objektivnih razloga ove godine nisu izlagali Mileta Trišić iz Vračevića, Živomir Marković iz Strmova i Marko Milosavljević iz Dučića, što bi dovelo do 117 najavljenih grla i pojačalo kvalitet izložbe, koji je iovako bio izvanredan.

Za kolekciju krava nagrađena je Zorica Milić iz Jabučja.

Najbolju kolekciju prvotelki prikazao je Milan Milaković iz Mratišića, dok je šampionski pehar za najbolju kolekciju junica pripao Vojinu Jerotiću iz Vrhovina.

Najbolje stočarsko gazdinstvo opštine Lajkovac, sa 11 prikazanih grla, je farma Jevrić iz Jabučja.

Najmlađi stočar je Aleksa Čitaković, sa područja opštine Mionica.

Novčane nagrade iznosile su od 15.000 do 50.000 dinara (za apsolutnu šampionku izložbe).

Izložbu je otvorio predsednik Opštine Lajkovac Andrija Živković, koji je istakao da Lajkovcu imponuje da ova manifestacija tako dugo traje, pa da se treba zajednički potruditi da se stočni fond održi i eventualno poveća. U izjavi za medije Živković je dodao: „Ovakvu manifestaciju, poznatu ne samo u kolubarskom kraju nego u čitavoj Srbiji, moramo negovati i čuvati. Moramo se truditi da stočarski potencijal opštine Lajkovac i čitavog kraja podignemo na viši nivo, kakav je bio osamdesetih i devedestih godina prošlog veka. Dosta ljudi se okrenulo drugim granama poljoprivrede. Kroz razne subvencije, koje daje država preko resornog ministarstva, kao i opština Lajkovac, trudićemo se da podignemo broj grla na našoj teritoriji, ako bude zainteresovanih stočara. Država sve više ulaže u poljoprivredu, ima najava da će subvencije za mleko biti povećane sa sedam na 10 dinara. Bitno je i da se stočari udružuju i da konkurišu kod Ministarstva poljoprivrede za razne programe: za obnovu mehanizacije, stočnog fonda i slične podsticaje.“

Komisiju za ocenjivanje grla činili su dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Zemun polje, dr Radivoje Đurđević iz Stočarsko-veterinarskog centra Velika Plana i dr Radosav Vujić iz Poljoprivredno-savetodavne stručne službe Valjevo. Predsednik žirija dr Vlada Pantelić se na kraju izložbe obratio farmerima i posetiocima: „Odajem veliko priznanje farmerima koji su, po mnogima u najnepovoljnijem terenutku po pitanju proizvodnje mleka, smogli snage i energije da izvedu svoja fantastična grla na današnju izložbu. Velike čestitke upućujem Centru za poljoprivredu Lajkovac na čelu sa doajenom srpskog govedarstva Nikolom Radulovićem, koji ima izuzetno dobar kontakt sa svim poljoprivrednim proizvođačima i koji je uspeo da napravi jednu ovako značajnu manifestaciju. Nisam subjektivan, s ponosom mogu reći da je izložba u Lajkovcu poslednjih 10 godina, uz republičku smotru u Kruševcu, najbolje organizovana i posećena. A nije lako okupiti ovoliki broj izlagača. Zahvaljujem Opštini Lajkovac i predsedniku Živkoviću na izdvajanju značajnih sredstava za nastavak uspešne manifestacije. Kao struka potrudićemo se da naredna, 40. izložba u Lajkovcu, bude krem dosadašnjeg rada i veliki spektakl!“

Priznanje izlagačima je na kraju izložbe odao i Nikola Radulović, alfa i omega ovog događaja, uzviknuvši: „Svi ste vi šampioni!“. A njegovi detaljniji utisci o 39. izložbi su: “Tri velika proizvođača sa svojih oko 25 grla nisu došli, iz opravdanih razloga, tako da je bilo oko 90 grla. To su Mileta Trišić iz Vračevića, Žića Marković iz Strmova i Marko Milosavljević iz Dučića. Raduje što su mlađe kategorije, prvotelke i junice, izvanrednog kvaliteta. Imao sam privilegiju da kao član stručne komisije učestvujem na dve ovogodišnje izložbe, to su Bogatić i Velika Plana, tako da mogu slobodno da kažem, što je mišljenje i drugih, da je ovo najbolja i najmasovnija izložba. Interesantno je da smo ove godine najviše izlagača imali sa područja opštine Lajkovac, oko 50 odsto. To govori da su oni, izlazeći na izložbe zajedno sa stočarima iz Mionice, koji su poznati širom Srbije, učeći od njih, došli do materijala koji može da konkuriše najboljim stočarima. Nekad su stočari iz naše opštine izlagali simbolično, najviše pet grla, a danas smo imali proizvođače sa preko 10 grla. Dobro je i što su to uglavnom mlađi proizvođači. I dobro je što je naša opština prepoznala koliko je značajno da se održi ovakva manifestacija. Vlasti se menjaju, ali su svi prepoznali da je ovo brend Lajkovca, naša izložba je upisana i u Evropski kalendar izložbi simentalaca. Nadajmo se da ćemo dogodine na 40. izložbi obezbediti još bolje uslove i napraviti pravi spektakl.“

Uprkos prošlogodišnjoj pauzi, iznuđenoj zbog pandemije korona virusa, kao i sadašnjim otežanim uslovima, tradicionalna lajkovačka izložba simentalaca vratila se u punom sjaju. Opština Lajkovac je generalni pokrovitelj, priključila se i opština Mionica sufinansiranjem novčanih nagrada, a organizatori izložbe bili su Opštinska uprava Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubarski simentalac“ Valjevo.

Related posts

Leave a Comment