LAJKOVAC I JABUČJE U NASTAVKU LETNJE KAMPANJE DAVANJA KRVI

U nastavku Letnje kampanje dobrovoljnog davanja krvi, u akcijama realizovanim juče u Lajkovcu i Jabučju, prikupljena je 21 jedinica krvi.

To nije baš reprezentativan rezultat za područje Lajkovca na ovom planu, ali je očekivan, s obzirom na činjenicu da je start Letnje kampanje bio ovde pre samo tri sednime, a i da je tokom juna realizovano više akcija sa masovnim odzivom Lajkovčana i ovde i u firmama u kojima su zaposleni. Meštani Jabučja su imali mogućnost da krv daju od 8 – 10 sati, a akcija je potom nastavljena u Lajkovcu od 10:30 do 13 časova.

Lajkovčani inače imaju tradicionalno visok odziv u Letnjoj kampanji, šrto potvrđuje i činjenica i da su višestruki dobitnici titule „Šampion solidarnosti“. Davaoci svakako moraju poštovati i neophodnu pauzu između dva davanja, tako da je pored skrćenih subotnjih termina i to jedan od ključnih razloga za manji odziv. Iskustvo organizatora je izgleda ipak dobro predvidelo mogući odziv i realne termine akcije.

„Svaka doza krvi prikupljenja u akcijama dobrovoljnog davanja je dragocena,“ podsećaju organizatori akcije.

Letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi,  koju 17. godinu za redom inicira Institut za transfuziju krvi Srbije a u kojoj učestvuju organizacije Crvenog krsta Srbije koje sarađuju sa Institutom na planu prikupljanja krvi, otpočela je 1. juna i traje četiri meseca, sve do kraja septembra.

Tokom ovog leta 43 grada i opštine na preko 350 akcija, nadmetaće se za prestižnu titulu „Šampion solidarnosti“ koju dodeljuje Institut za transfuziju krvi Srbije.

Kontinuirano prikupljanje dovoljnih količina krvi u letnjem periodu je izuzetno težak zadatak, pa organizatori akcije pozivaju  sve građane da daju krv, jer je letnji period uvek veliki izazov za obezbeđivanje dovoljnih količina krvi.

Related posts

Leave a Comment