ODRŽANA SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac, osma po redu u ovom sazivu, bila je prvenstveno u znaku pripreme budžeta za narednu godinu i završne decembardke sednice lokalnog parlamenta.


U opširnoj izjavi za medije, datoj neposredno nakon završetka sednice, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je rezimirajući usvojene odluke između ostalog rekao:


“Svi su upoznati sa tim da smo ostali bez značajnih prihoda, pre svega od EPS-a, tačnije RB Kolubara na osnovu naknade za zaštitu životne sredine od čega smo na godišnjem nivou imali oko 130 miliona dinara. Prošlogodišnjom odlukom Vlade republike Srbije sav novac sada odlazi direktno državi, a nama je po tom osnovu ostalo svega milion i po dinara, tako da nam je taj takozvani “zeleni fond” daleko manji. Taj novac ćemo pokušati da nadomestimo konkursima, pre svega u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Ono što je bitno je da, imamo spremljene projekte za određene delove Lajkovca, što se tiče kišne i fekalne mreže. Takođe imamo i projekat za izgradnju mini kompaktnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za naseljeno mesto u Bogovađi, pa ćemo pokušati kod resornog ministarstva da konkurišemo da nadomestimo taj manjak sredstava. Takođe je bitno, da smo ranije polovinu sredstava iz ekologije preusmeravali našem komunalnom preduzeću. Sledeće godine ćemo morati to da nadomestimo iz programa rente, odnosno iz investicija. Što se tiče programa rente, planirano je oko 297 miliona dinara novih sredstava, 120 miliona dinara su prenete obaveze tako da ovaj program ostaje na nivou prošle godine i najveći deo tog novca će poslužiti za održavanje novog zatvorenog bazena, koji će biti u funkciji u prvoj polovini naredne godine što će biti i najveća stavka u budžetu. Za nameštaj u Srednjoj školi “17. Septembar” biće izdvojeno 12 miliona dinara. Takođe budžetom je predviđeno iz programa rente, pribavljanje građevinskog zemljišta za uređenje Agro biznis centra. Neće biti smanjen program poljoprivrede, ni program sporta, niti finansiranje Doma zdravlja i sve ostaje na nivou ove i prošlih godina.”


Veće je dalo saglasnost na Sporazum lazarevačkog i lajkovačkog komunalnog preduzeća o regulisanju dugovanja JP Gradska čistoća Lajkovac prema JKP Lazarevac:


“Što se tiče dugovanja koje imamo prema JPKP Lazarevac, imaćemo narednih dana zajedničku konferenciju sa predsednikom opštine Lazarevac Bojanom Stevićem i sa direktorima komunalnih preduzeća u Lajkovcu i Lazarevcu, jer su Rakić i Bogdanović kao potpisnici Sporazuma kompetentniji da prićaju o tome, ali čekamo direktora lajkovačkog komunalnog da se vrati na posao, jer je na bolovanju. Ono što je jako dobro je, da smo mi odlučili da više probleme koje imamo sa vodosnabdevanjem ne guramo pod tepih, već da ih polako rešavamo i da vodosnabdevanje poboljšamo u budućnosti. Mi smo imali spor sa lazarevačkim JPKP oko dugovanja iz perioda od 2014. do2017. godine kada je bivši direktor komunalnog u Lajkovcu, Lukić vraćao račune koji nisu plaćeni i nažalost mi smo na sudu drugi put izgubili tu presudu. Ispostavilo se da Komunalno Lajkovac na ime tih račun duguje 63 miliona dinara. Ja bih se zahvalio predsedniku Steviću i čelnim ljudima u Lazarevcu na razumevanju,” pojasnio je predsednik Živković, uz napomenu da će postignutim Sporazum dug lajkovačkog komunalnog preduzeća biti vraćen u periodu od pet godina, bez pripadajuće kamate čiji iznos nije mali.


.

Related posts

Leave a Comment