GIZ URUČIO ELEKTRIČNI BICIKL LAJKOVCU

Nemačka razvojna saradnja (GIZ) obezbedila je električni bicikl za Lajkovac. Bicikl dolazi kao podrška zaposlenima u oblasti socijalne zaštite u vreme ponovnog povećanja broja zaraženih od virusa Kovid-19. Namenjen je gerontodomaćicama koje pružaju pomoć u kući za starija lica i čija je podrška posebno značajna zbog ograničenog kretanja i zdravstvenih rizika kojima su izloženi stariji.

Donaciju uručuje projekat nemačko-srpske razvojne saradnje Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe i obuhvata električni bicikl, zajedno sa kacigom i sigurnosnim lancem. Električni bicikli rade na bateriju i mogu se voziti sa i bez elektro pogona, a bicikl za Lajkovac prilagođen je i vožnji u brdovitim predelima.


“Pomoć u kući za strarija lica je jedna od najčešće korišćenih usluga socijalne zaštite. Veoma nam je drago da ćemo donacijom električnih bicikala podržati zaposlene u socijalnoj zaštiti i time olakšati dolazak do korisnika, a imati i pozitivan efekat na zaštitu životne sredine. Činjenica da su bicikli proizvedeni u Srbiji je dodatni bonus jer time podržavamo i razvoj domaće zelene ekonomije”, rekao je Markus Majer, vođa projekta.


Podrška opštini Lajkovac deo je veće mere podrške GIZ-a koja obuhvata 16 gradova i opština. Do kraja 2020. godine biće uručeno 58 električnih bicikala – 26 prilagođenih brdskim predelima i 32 namenjena ravničarkom terenu.

Related posts

Leave a Comment