OBELEŽAVANJE SVETSKOG DAN ZDRAVE HRANE U ŠKOLI U JABUČJU

 

U OŠ “Dimitrije Tucović” u Jabučju danas se prigodnim sadržajima obeležava Svetski dan zdrave hrane. Cilj je da ova manifestacija postane tradicionalna i specifična za školu u Jabučju.

U prostranom holu škole priređena je uz odgovarajuću scenografiju sadržajna i maštovita izložba zdrave hrane, za koju su se svojski potrudili učenici i njihovi nastavnici, a organizovane su i prigodne edukativne radionice na temu zdrave hrane.

Sve u svemu, doprinos jabučkih osnovaca ovom danu je sjajan. Edukujući sebe od najranijeg uzrasta, edukuju i druge, čime je ostvaren osnovni smisao manifestacije.

Obeležavanje Svetskog dana zdrave hrane u školi u Jabučju pretvorilo se u pravi spektakl i organizatori manifestacije bili su na punoj visini zadatka. Učinici su ispoljili vidno interesovanje za učešće u ovoj manifestaciji. Od zdrave hrane izloženo je sve što se izložiti moglo, a bilo je i pripreme zdrave hrane i degustacije na licu mesta, posebno voćnih mikseva.

Obeležavanje Svetskog dana hrane, 16. oktobar, ustanovila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). Kampanju Oktobar-mesec pravilne ishrane realizuju Zavodi za javno zdravlje od 2001.godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a podršku pružaju zdravstvene i obrazovno-vaspitne ustanove, društveno-humanitarne, sportsko-rekreativne, kulturne i druge organizacije i udruženja i mediji.

Prema kalendaru javnog zdravlja, 16. oktobar se obeležava kao Svetski dan zdrave hrane. Osnovni cilj obeležavanja ovog dana je promocija zdravih životnih navika – zdrave, raznovrsne i pravilne ishrane, što je jedan od najbitnijih faktora za zdravlje ljudi, posebno dece i omladine. Cilj kampanje je svakako informisanje najšire populacije za sticanje znanja u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani.

Related posts