IZLOŽBA SLIKA TARE TANASIJEVIĆ U GALERIJI KULTURNOG CENTRA DOSTUPNA DO 16. OKTOBRA

 

Posebnu pažnju lajkovačke galerijske publike izazvala je je izložba slika Tare Tanasijević, učenice prve godine lajkovačke Srednje škole „17.septembar“, koja je poslednjeg dana Dečje nedelje bila završni program Kulturnog centra “Hadži Ruvim” Lajkovac. Izložba Tarinih slika, koju vašoj pažnji svakako preporučujemo, biće dostupna javnosti tokom naredne sedmice, zapravo do 16. oktobra.

Istoričar umetnosti Aleksandra Tanić je govoreći na otvaranju izložbe podsetila na ulogu i značaj u prepoznavanju Tarinog talenta njenog mentora i likovnog pedagoga Miloja Mitrovića i Dečije škole stripa, čiji je akademski slikar Mitrović osnivač i dodala: “Kroz rad na ovim radionicama, Tara stiče uvid u tehnike neophodne za crtanje stripova, a njena darovitost biva nagrađena i specijalno pohvaljena na izložbama Autorskog stripa u Novom Sadu i Beogradu. Po prvi put , sa 12 godina, u okviru ciklusa izložbi u Studentskom kulturnom centru Beograda, na retrospektivnoj izložbi Dečije škole stripa iz Lajkovca, Tara je imala priliku da predstavi svoj rad beogradskoj publici i to na mestu koje tradicionalno predstavlja čvorište za okupljanje svetski poznatih i domaćih strip crtača. Takođe, dobitnik je dve nagrade Zavoda za javno zdravlje Valjevo za najbolji likovni tad na temu pravilne ishrane.

Ono što karakteriše Tarin likovni pristup jeste crtanje u digitalnoj formi, gde se umesto tradicionalne slikarkske ili crtačke podloge, za rad koristi ekran telefona ili kompjutera. Ona uspeva da iskoristi sve specifičnosti programa u kom se izražava, kako bi kroz kombinaciju već gotovih elemenata aplikacije i svog crtačkog umeća, dočarala pogled na razumevanje sveta koji je okružuje. Unjenom radu primećujemo uticaj crtanog filma, digitalne animacije, anime i manga stila crtanja u zapadnjačkom ruhu, gde se kroz određene karakteristike likova može nazreti tanani unutrašnji svet sazrevanja devojčice. Easkošan, osećajan kolorit i idejnost, otkriva nam Tarin senzibilitet i prirodnu potrebu da se putem specifičnog digitalnog crtačkog medija, dođe do svih formalnih i pripovedačkih nijansi razumevanja savremenim mladim generacijama kao konzumentima određenog vida pop kulture.”

Otvaranju izložbe Tare Tanasijević, prve samostalna izložbe mlade umetnice i to baš u Lajkovcu, prisustvovala je brojna publika, pre svega porodica i svi oni koji su Tari pružili podršku u dosadašnjem radu.

Izložbena postavka slika Tare Tanasijević u Galeriji lajkovačkog Kulturnog centra biće otvorena za posetioce radnim danima sve do 16. oktobra.

 

Related posts