PROGRAM UDRUŽENJA BaziMili KRUNA DEČIJE NEDELJE U LAJKOVCU

 

Završnica Dečije nedelje, koja je u prostorijama Udruženja BaziMili pored dece iz udruženja okupila i mališane iz vrtića, osnovce i srednjoškolce, zajednička izrada crteža “Inkluzivne bašte” kao podsetnika da je u redu biti drugačiji, svojevrsna su kruna obeležavanja ovogodišnje Dečije nedelje u Lajkovcu.

“Na svetu postoje cvetovi različitih oblika, boja i mirisa i svaki taj cvet je jedinstven i svaki je podjednako važan. Svi oni zajedno rastu u istoj bašti, i svi oni su ostali ovekovečeni na crtežu naše “Inkluzivne bašte” kao potsetnik da je u redu biti drugačiji,” poentirala je inicijatorka osnivanja i predsednica Udruženja BaziMili” Lajkovac.

Pored likovne, u prostorijama udruženja organizovana je potom i ekološka radionica, u okviru koje su deca posadila cveće u par desetina saksija, koje će zalivati i negovati i koje će ostati kao simbolički podsetnik za nastavak negovanja drugarstva.

Ovogodišnja Dečija nedelja obeležena je pod sloganom “PODELJENA SREĆA, DVA PUTA JE VEĆA”, organizovana je u znaku Godine solidarnosti i saradnje, a u cilju podizanja svesti o važnosti kontinuiranog angažovanja na unapređenju solidarnosti i saradnje građana Srbije.

Programa obeležavanja Dečije nedelje u Udruženju “BaziMili” poseban akcenat stavio je na značaj zajedničkih aktivnosti tokom Dečije nedelje dece tipičnog razvoja sa decom sa teškoćama u razvoju, a uključio je brojne subjekte u zajednici: PU “Leptirić”, OŠ “Mile Dubljević”, SŠ “17. septembar” i srednjoškolce volontere koji pomažu pri implementaciji planiranih aktivnosti, Kulturni centar “Hadži Ruvim”…

Deca iz svih pomenutih školskih i predškolske ustanove došla su organizovano i sa brojnim poklonima, a posebna atrakcija bila je torta koju su donela deca iz “Leptirića”, na kojoj je bio ispisan slogan manifestacije.
Predsednica udruženja Milica Nikolić je posebno naglasila jedan bitan segment ovakvih zajedničkih aktivnosti: “Od velike nam je važnosti to da se deca tipičnog razvoja iz vrtića i škole kroz druženje i zajedničke aktivnosti povezuju sa decom sa teskoćama u razvoju, jer deca se najbolje povezuju kroz direktan kontakt. Jako smo ponosni na naše volontere srednjoškolce, jer verujemo da mladi koji su usvojili vrednosti solidarnosti još u školi i kao odrasli nastavljaju da podržavaju i šire takve ideje u svojim zajednicama. To doprinosi razvoju socijalne odgovornosti, povećava osećaj sigurnosti i doprinosi poboljšanju kvaliteta života za sve u zajednici. I konačno, ova manifestacija u okviru Dečije nedelje je odličan uvod za sve aktivnosti koje udruženje planira da sprovede u narednom periodu, posebno projekta Inkluzivnog centra, koji nam predstoji u narednih šest meseci.”

Nakon aktivnosti u prostorijama udruženja, sva deca učesnici programa su zajedno sa svojim vaspitačicama i učiteljicama prošetali do KC “Hadži Ruvim” na projekcija crtanog filma.

 

 

 

Related posts