VISOKI START POLJOPRIVREDNICA I SJAJNI REZULTATI VIDLJIVOSTI RADA ŽENA NA SELU

 

Poljoprivrednice Kolubarskog okruga ostvarile su istorijske pomake u položaju žena i vidljivosti njihovog rada na selu.

ŽUKO platforma poljoprivrednica Kolubarskog okruga, u koju su naravno uspešno uključene i poljoprivrednice sa područja lajkovačke opštine, maksimalno maksimalno je zaživela i novormirana online pijaca radi punom parom i beleži sjajne rezultate. Tokom prvog meseca rada online pijace, ostvarila je više od pola miliona dinara prihoda, sa sigurnom tendencijom rasta. Prvi mesečni izveštaj rada pokazuje uspeh koji su žene ostvarile, kao i mesečni iznos sredstava koji su svojim radom unele u Kolubarski okrug, prodavajući proizvode na tržištu, mahom na području Beograda.

Posla evidentno ima sve više, potrebe tržišta su sve izraženije, a poljoprivrednice konsoliduju svoje redove i uklapaju se u novonastalu situaciju, kako bi odgovorile svim zahtevima u novim okolnostima.
Koordinatorka projekta Jelena Ružić, rezimirajući dosadašnje rezultate za portal LAJKOVAC NA DLANU kaže:

“Prošlo je mesec i 10 dana od početka rada platforme ŽUKO za prodaju proizvoda poljoprivrednica kolubarskog okruga i platforma je do sada ostvarila promet od preko 670 000 dinara. Sledeći korak je da u narednih mesec dana uspostavimo stabilan organizacioni deo platforme, da bi poljoprivrednice mogle u potpunosti da je preuzmu i same vode platformu.

ŽUKO ima različite ciljeve u svom strateškom planu i svakako se nećemo u budućnosti orjantisati samo na posrednički posao u prodaji proizvoda poljoprivrednica. Naša uloga je bila, da pomognemo da se posao onlajn prodaje stavi na noge, kao i da se osmisli što jednostavniji koncept rada, a da ga onda preuzmu same proizvođačice.”

Da podsetimo, u prvih 10 dana aktivnog rada platforme za prodaju proizvoda poljoprivrednica sa teritorije Kolubarskog okruga ostvarena je ukupna prodaja u iznosu od preko 240.000 dinara. Bio je to period vanrednog stanja, ograničenog kretanja, nefunkcionisanja javnog saobraćaja…Pošto je 100% robe prodato i dostavljeno u Beograd, može se reći da su poljoprivrednice za 10 dana direktno iz Beograda unele taj iznos u Kolubarski okrug, dodaje Jelena i naglašava: “ŽUKO sa gazdinstvima ima potpisane ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji na osnovu kojih vrši posredničku ulogu između njih i kupaca. Svoj posrednički posao ne naplaćujemo jer su ti troškovi pokriveni od strane UN Women-a iz sredstava Evropske unije, tako da su cene na platformi izvorne cene poljoprivrednica i sav novac odlazi direktno njima.”

Jelena dodaje i da je “nekima od uključenih poljoprivrednica ovo prvi novac koji one dobijaju za svoj rad i proizvode, a neke su već ranije na drugačije načine stizale do kupaca. Ono u čemu se sve slažu je, da je ovaj vid prodaje (onlajn prodaja) budućnost trgovine i otvara mogućnost da one svoj proizvod prikažu i unovče i 100km daleko od kuće, a da se nijednog momenta ne pomere sa svog gazdinstva.

Žensko udruženje kolubarskog okruga osnovalo je “Našu pijacu od srca”, svoju onlajn pijacu, kao odgovor na krizu usled epidemije korona virusa i kao alternativu za pijace koje su prestale sa radom. Poljoprivrednice jednostavno u datom trenutku nisu imale drugi način da plasiraju svoje proizvode kupcima. Zbog toga je ideja platforme za povezivanje prerasla u platformu za onlajn prodaju njihovih proizvoda. Posluju na teritoriji Kolubarskog okruga, a dva puta sedmično besplatno dostavljaju robu za teritoriju Beograda. U vremenu kada je kupovina preko interneta vrlo rasprostranjena, izgleda da će i e-pijace postati deo naše svakodnevice.

“Prednosti naše pijace su što kupci autentične seoske poljoprivredne proizvode dobijaju na kućnu adresu, ali i u tome što u svakom momentu znaju od koga kupuju hranu. Svaki proizvod je povezan sa gazdinstvom i kupac može ući na profil gazdinstva, videti ko je žena od koje kupuje, kako njeno gazdinstvo izgleda, kako ona proizvodi to što nudi, pa čak je i direktno kontaktirati putem telefona. Najviše idu sirevi, zimnice, domaći sokovi, proizvodi na bazi bilja…” pojašnjava Jelena Ružić.

Žene iz ruralnih sredina spadaju u najugroženije grupe u Srbiji, zato je i akcenat na njihovom osnaživanju, pre svega njihovom ekonomskom osnaživanju. ŽUKO upravo promoviše rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u društvu i poslu i one kroz onlajn pijacu jačaju ekonomski, što je ključno za ostvarivanje njihove ravnopravnosti. Platforma im obezbeđuje da novac koji im udruženje, kao posrednik koji ne naplaćuju svoje usluge, isplati od prodaje svake sedmice, bude vidljiv i njima i članovima njihovih porodica. To je način da one budu vidljivije i da bude vidljiv njihov rad, koji se do sada utapao u podrazumevano i u ukupni rad cele porodice.

Nedavno je u Mionici održana skupština udruženja Poljoprivrednice Kolubarskog okruga, koju su poljoprivrednice iskoristile i da proslave mesec dana uspešnog poslovanja platforme ŽUKO kroz koju prodaju svoje proizvode.

Projekat jačanja poljoprivrednica Kolubarskog okruga, koji je trebao da se završi krajem jula, najavljeno je u Mionici, biće nastavljen do februara 2021. godine, zahvaljujući tome što je od strane UN Women-a prepoznat kao važan za ekonomsko jačanje žena sa sela.

Umesto prvobitno planiranih pet, do kraja juna biće dodeljeno šest mini grantova poljoprivrednicama za nabavku opreme, a u nastavku realizacije projekta poljoprivrednicama će biti dodeljeno još pet mini grantova do kraja februara naredne godine. Poljoprivrednicama je urgentno nephodno dostavno vozilo za potrebe dostave proizvoda do krajnjih kupaca, kao i podrška za rad poljoprivrednica i kreiranje stabilne strukture novog udruženja koje će obezbediti održivost platforme i zaradu ženama u poljoprivredi. Kako saznajemo, zbog povećanog obima posla, za organizacioni deo platforme, umesto prvobitno planirano jedne,  biće radno angažovano dve osobe. Definitivno, poljoprivrednice Kolubarskog okruga su svojevrsni zamajac uspeha i razvoja.

Related posts