1. JUN – MEĐUNARODNI DAN DECE

Međunarodni dan dece se slavi u mnogim zemljama 1. juna svake godine. Na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, koja je bila održana davne 1925. godine u Ženevi ( Švajcarska) proglašen je 1. jun kao Međunarodni dan dece, podsećaju iz lajkovačke PU “Leptirić”.

Zvanično je 1. jun usvojen kao Međunarodni dan dece u međunarodnoj zajednici 1950. godine. Uobičajeno je da se na ovaj dan govori o pravima dece i njihovoj dobrobiti, kao i da se organizuju dešavanja namenjena deci. U okviru proslava, posebno se pominju ovog dana prava dece na život u miru, pravo na zdravstvenu zaštitu kao i na skladan razvoj.

Sličan događaj Svetski dan dece se obeležava i 20. novembra. Ovaj praznik je bio usvojen Ujedinjenjim nacijama 1954. godine i ima za cilj promociju dobrobiti dece širom sveta.

“Upravo na današnji dan, Međunarodni dan dece, uglavnom je održavana tradicionalna završna priredba predškolaca, koja je sticajem ukupnih okolnosti vezanih za pandeniju korona virusa ovoga puta izostala. Predšlolci će sledeće nedelje dobiti uverenja o završenom pripremno predškolskom programu i pozdraviti se sa svojim vaspitačicama. Želimo im mnogo srece u budućem školovanju i da se ovako nešto više ne desi nijednoj generaciji.

U skladu sa pravom svakog deteta na kvalitetno obrazovanje i vaspitanje,od danas je krenuo elektronski upis dece u predškolsku ustanovu . Već u toku prepodneva pristugle su prve prijave. Usluga e – vrtić je od ove godine uvedena ,a upis traje do kraja juna,” rekla je za portal LAJKOVAC NA DLANU direktorka vrtića Mila Lončar Mitrović .

Related posts