POMOĆ HUMANITARNE GRUPE “OBROK ZA PORODICU BEOGRAD”, STIGLA I U LAJKOVAC

 

Iako je vandredno stanje zvanično ukinuto, postoji još mnogo socijalno ugroženih građana kojima je svaka pomoć dobro došla. Mnogi su ostali bez posla, ali posebno je pomoć potrebna onim najosetljivijim kategorijama u društvu, poput samohranih majki, penzionera sa malim primanjima i svima onima kojima je iz bilo kog razloga potrebna pomoć u hrani. Upravo na takve socijalno ugrožene građane misli grupa građana “Obrok za porodicu Beograd”, koja pomaže građane na teritoriji Beograda. U pitanju je pomoć u vidu namirnica, hemijskih sredstava za ličnu i kućnu higijenu i potrepština za bebe. Grupa pomaže građanima već šest meseci, a bili su i aktivni u doba pandemije i vandrednog stanja i zbrinjavali su oko 50 porodica svake nedelje.

Naša sugrađanka, koja sada živi u Beogradu, inače autor zbirke poezije “Mapa Snova”, pesnikinja Marija Radojičič je aktivni član i moderator grupe od januara, a pošto je dolazila u Lajkovac ponela je jedan paket sa namerom da tokom vikenda obraduje ženu sa malim primanjima u lajkovačkoj opštini. Prilikom posete Lajkovcu,  objasnila nam je i kako je nastala i kako funkcioniše grupa “Obrok za porodicu”:

“Grupa „Obrok za porodicu Beograd“ osnovana je krajem novembra 2019. godine. Grupu je osnovala Aleksandra Blagojević, uz podršku Mirjane Mutić iz Novog Sada, koja je sa dvema ćerkama pokrenula akciju pomoći gladnima sa teritorije Novog Sada u vidu kuvanih obroka, a zatim i gotovim namirnicama. Grupa sa istim nazivom i istim prinicipima pomoći osnovana je u preko 20 gradova Srbije, a Mirjana je dobila nagradu „Heroji Ulice“, grada Novog Sada. Ja sam se grupi priključila u januaru oko Božića, kada sam videla da postoji ogroman broj gladnih ljudi, koji bukvalno dolaze po jedan gotov obrok, samohrane mame koje nisu imale deci da priušte paketiće za Novu godinu, mame sa decom ometenom u razvoju koja imaju različite potrebe. Skoro pet meseci sam anonimno pomagala grupi, da bih usled povećanog broja korisnika u toku pandemije počela više da promovišem samu grupu, kako bi smo došli do većeg broja donatora. Donacije u vidu hrane i hemije donose građani koji se sami javljaju, grupa nije politički oformljena i ne primamo novac, tako da se radi isključivo o namirnicama. Pošto je veći grad imamo više saradnika po opštinama, ali većinom obaveze oko grupe završavamo Aleksandra – koja je koordinator i Vojka Bubić – jedna žena ogromnog srca i ja. Svi paketi se slikaju i posatvljaju u grupu, kako bi sve bilo transparentno. Korisnici mogu ostati anonimni ukoliko žele. Mnogi se stide da priznaju da su na rubu egzistencije i ne žele da okolina zna za to, tako da poštujemo želju korisnika, jer među njima imamo i dosta građana koju su i fakultetski obrazovani, radili su pristojne poslove ali su se našli u nekom periodu života kada im je potrebna pomoć dok „ne stanu na noge“. Sve korisnike prvo obiđemo kako bi smo se uverili u verodostojnost situacije, i kako bi donatori znali da namirnice odlaze tamo gde su neophodne. Najveći pokretač su nam svakako deca, jer možete misliti koliko se dete raduje slatkišu koji nije u prilici da jede često, jer roditelji nemaju ni za hleb. Pre možda mesec dana smo dobili veću donaciju od Filipinske zajednice u Beogradu. Upravo od te donacije sam napravila paket sa osnovnim namirnicama i odnela sa geronto sestrom Jelenom Andjelković ženi sa malim primanjima u Lajkovcu. U toku posete gospođi, Jeleni se dopala ideja o grupi, pa postoji mogućnost da se uskoro pokrene u Lajkovcu. Kako je Lajkovac malo mesto, verujem da će biti dobar odziv i da se otprilike već zna ko je socijalno ugrožen u našoj opštini.

Ono što je bitno, a što svi znamo je to, da se mnogo jestive hrane baca, da kupujemo i ono što nam treba i ono što nam ne treba. Mnogo je gladnih, mnoge majke ležu sa suzama, jer nisu imali danas deci da daju sve obroke, a mnoga deca i ne znaju zašto im mame plaču. Cilj ove grupe je da pomognemo i olakšamo svakodnevnicu bar na kratko, jer nismo svemoćni niti možemo nekoga da izdržavamo, alii možemo dokazati zajedno da čovek čoveku nije vuk i da je ljudskost ta koja nas razlikuje od životinja. Zato, ako znate nekog komšiju sa malim primanjima, možete ga iznenaditi obrokom, a decu obradovati slatkišima. Njima ćete ulepšati dan, a vi ćete se lepše osećati. Ne možemo da menjamo sami svet, ali možemo da ulepšamo svet oko nas bar malo,” rekla je sa puno entuzijazma za portal LAJKOVAC NA DLANU Marija, nakon prvog uručenog paketa u Lajkovcu i upravo pokrenute inicijative za osnivanje grupe za Lajkovac, koja bi funkcionisala po identičnom modelu kao u Beogradu i drugih dvadesetak gradova i opština. Kako saznajemo, iskustva su svugde krajnje pozitivna.

Već nakon prvih par rečenica razgovora sa Marijom, bilo je jasno da ovaj model humanog delovanja ima želju da preslika i na Lajkovac. Ostaje nada da će grupa za Lajkovac biti uskoro formirana. Princip je jednostavan: građani doniraju hranu, članovi grupe nose, korisnici mogu biti anonimni, kao i donatori, ako to žele.

Već nakon prvog predatog paketa u Lajkovcu, stiče se utisak da će ideja zaživeti.

 

Related posts