U ZAMAJCU OSNAŽIVANJA POLJOPRVREDNICE TRAŽE POJAČANJE

To što ŽUKO traži pojačanje, govori samo da sve ide u dobrom smeru i da posla i aktivnosti ima i za angažovanje novih lica. Naime, do kraja ove sedmice, bio je otvoren konkurs Ženskog udruženja kolubarskog okruga, raspisan za poziciju projektne asistentkinje.

“Naš tim čini manja grupa žena posvećenih rodnoj radnopravnosti i stvaranju boljih uslova života žena na teritoriji kolubarskog okruga. Tražimo osobu koja bi blisko sarađivala sa projektnim timom u implementaciji projekata koje trenutno sprovodimo,” stajalo je, između ostalog u tekstu konkursa.

Poljoprivrednice kolubarskog okruga su definitivno ušle u ozbiljnu i konkretnu poslovnu priču, koja će po svemu sudeći osnažiti njih same, što je bio prevashodni cilj, već će bitno osnažiti i afirmativno skrenuti pažnju na kompletan Kolubarski okrug. Dočekale su poljoprivrednice prve konkretne rezultate vrednovanja i vidljivosti njihovog rada i punu satisfakciju kroz rad udruženja, koje već funkcioniše prateći najsavremenije trendove. Tek što je ŽUKO platforma zaživela i novormirana online pijaca počela sa radom, poljoprivrednice Kolubarskog okruga beleže sjajne rezultate. Iz dana u dan, porudžbina je sve više, obim posla se povećava i stoga se javila i potreba za angažovanjem novog lica.

Da podsetimo, udružene poljoprivrednice kolubarskog okruga su uverene da uopšte nema smisla podela na to koji su poslovi “muški”, a koji “ženski”, posebno na preopterećenom seoskom gazdinstvu, već da je na kraju dana najbitnije da je posao ravnomerno podeljen i završen. Upravo “Ko kosi, a ko vodu nosi!?” kampanja je i deo projekta “Nevidljivi rad žena na selu”, koji je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji u okviru projekta “Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada” koji se finansira iz sredstava Velike Britanije i Britanske ambasade.

Iako je lista uslova konkursa za projektnu asistentkinju prilično uopštena i poduža, kao i opis aktivnosti i obaveza koje projektnu asistentkinju očekuju, koordinatorka projekta Jelena Ružić kaže za portal LAJKOVAC NA DLANU da sve to izgleda malo komplikovano, a da u stvari nije tako:

“Svi ti traženi uslovi možda deluju komplikovano, ali uistinu nisu uopšte komplikovani. Pre svega, mi smo malo udruženje i kada ima puno posla mi svi delimo obaveze. Upravo zbog povećanog obima posla, angažovaćemo asistentkinju koordinatora projekta i to Ugovorom o radu, na period od sedam meseci. Za civilni sektor su inače karakteristične male plate, ali to ovde nije slučaj. Važno nam je da kandidatkinja ispunjava uslove i da je teritorijalno tu na području okruga, blizu sedišta udruženja, da može da ispuni sve obaveze.”

Udruženju je potrebna osoba koja razume i podržava ciljeve udurženja i samih projekata, koja živi na teritoriji kolubarskog okruga ili Lazarevca, koja ima razvijene komunikacione veštine (jer posao podrazumeva konstantnu komunikaciju kako sa predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija tako i sa krajnjim korisnicama), dobro se snalazi u radu na računaru, odlično planira, poštuje dogovorene rokove, poseduje dozvolu B kategorije i spremna je na timski rad. Od nje se očekuje kontinuirana komunikacija sa učesnicama i predstavnicima institucija, organizacija projektnih aktivnosti u dogovoru sa projektnim timom, učešće u timskoj pripremi i organizaciji događaja koji su deo projektnih aktivnosti, učešće na sastancima i seminarima, ažurno vođenje određene projektne dokumentacije…Rad u nevladinom sektoru, posebno u malom udruženju, znači pre svega spremnost na kompromise i fleksibilnost, pa je zato i široka lepeza očekivanih uslova. “Naše radno vreme zavisi od projektnih aktivnosti a svoju uspešnost merimo zadovoljstvom žena zbog kojih projekti postoje,” kažu u udruženju.

Očekuje se, da će pojačanjem u vidu asistentkinje projekta, rad udruženja i svih njenih članica ponaosob biti još efektniji, pa će među brojnim prispelim prijavama odabir kandidatkinja biti posebno brižljivo izvršen. Ono što posebno raduje, jeste činjenica da je udruženje ne samo zaživelo, već je stvorilo dobru podlogu i za nastavak funkcionisanja i po završetku realizacije projekta, što je takođe bio zacrtani cilj.

Related posts