KOLAŽNI PROGRAM I PORUKA PROTIV NASILJA

U “Leptiriću” su saradnjom tri pripremno predškolske grupe održane radionice na temu ”Kada se dečak ponaša prema devojčici kao princezi,to znači da ga je rodila kraljica” .

U okvuru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i devojčicama”u predskolskoh ustanovi su sprovedene aktivnosti kojima je obeležen Dan borbe protiv nasilja nad ženama, Dan dece sa smetnjama u razvoju, kao i Međunarodni dan ljudskih prava. Vaspitači Spomenka Milivojević i Milka Spasić, koje vode grupu predškolaca celodnevnog boravka, Nataša Marinković i Gordana Brdarić koje vode pripremno predškolske grupe iz Jabučja i Svetlana Pantelić koja radi sa decom iz Vračevica, Donjeg Lajkovca, Ćelija i Bogovađe, osmislile su i realizovale kolažni program koji je obuhvatio sve ove teme.
Deca su recitovala i pevala na temu dečjih prava, ljudskih prava, prava na različitost, kao i određen program za starije generacije.Izveli su i dramski prikaz pod nazivom ”Ne može mama sve sama”.

Nakon dramskog prikaza, sva deca su imala radionicu sa mamama na teme nenasilja, tolerancije, razumevanja, rešavanja konflikata mirnim putem, ljubavi, prijateljstva, drugarstva.

Produkti nastali u ovoj zajedničkoj radionici su izloženi i na narandžastom autu, koji će simbolično obići sve starije i pripremno predškolske grupe u vrtiću.

Tako je realizovan jedan, a u narednim danima će biti više narandžastih dana, koji su simbolična poruka protiv nasilja.

Za kraj, deca su pustila narandžaste balone u vazduh, simbolično prenoseći poruku protiv nasilja deci u drugim gradovima širom sveta.

Related posts