ODRŽANA 104. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Dnevni red 104. sednice Opštinskog veća opštine Lajkovac sadržao je dosta tačaka, ali većina se odnosila na verifikaciju odluka koje su bile tema prethodnih sednica veća koje su održane telefonskim putem.
Kao najznačajnije odluke, predsednik opštine Adrija Živković izdvojio je nastavak usluge Pomoć u kući, druge izmene Programa koji se finansira od kazni za saobraćajne prekršaje i kao najbitniju održavanje predstojeće 38. Izložbe priplodnih goveda simentalske rase Kolubara 2019. koja se na Krstovdan, u petak 27. septembra tradicionalno održava u Lajkovcu:

“Sigurno jedna od najznačajnijih , posebno za najstarije osobe jeste pružanje usluge Pomoć u kući odraslim i starijim osobama na teritoriji opštine Lajkovac, koja se već dve godine uspešno realizuje na teritotiji opština Mionica, Ljig i Lajkovac, sa Centrom “Solidarnost” u Ljigu. Ono što je bitno, jeste da će ova usluga biti nastavljena maltene do kraja 2020.-te godine.

Jedini problem jeste, što je u toku izmena zakona, po kome Centri za socijalni rad neće moći u budućnosti da realizuju ovaj projekat, pa ćemo mi u ugovoru uneti stavku , da dok zakon ne stupi na snagu, Centar će moći nesmetano da realizuje ovaj projekat, tako da se mi nadamo da ćemo moći ovaj važan projekat nesmetano da realizujemo na teritoriji opštine Lajkovac.

Projekat usluge Pomoć u kući ima poseban odjek kod starijeg stanovništva, tako da ne vidim razlog da ćemo prestati sa pružanjem ove vrste pomoći. Iako dođe do toga da se pružanje ove vrste pomoći i usluge starijim i odraslim osobama izmesti iz Centara koji to danas obavljaju, sigurno da ćemo naći model kako to nastaviti u budućnosti.

Takođe, izvršili smo i drugu izmenu Programa koji se finansira od kazni za saobraćajne prekršaje, gde smo deo novca opredelili za izgradnju novih autobuskih stajališta na teritoriji lajkovačke opštine, kao i za popravku šahti koje se većim delom nalaze u glavnoj ulici. Taj posao će najverovatnije biti poveren našoj “Gradskoj čistoći”, ako oni budu mogli da izvedu te radove, ako ne, onda ćemo morati u saradnji sa Putevima Srbije da nađemo rešenje, kako bi sanirali šahte koje već dva meseca tako stoje u glavnoj ulici u Lajkovcu. Ono što je najbitnije jeste, da nije toliko do opštine Lajkovac, već posao dalje obavlja komunalno preduzeće, oni nemaju kapacitet da dalje to odrade, tako da ćemo najverovatnije čekati pomoć Puteva Srbije za sanaciju šahti koje su većim delom propale na čitavoj deonici kroz Lajkovac.

Sigurno najbitnija tačka jeste Izložba koja će biti održana tradicionalno 27. septembra na Krstovdan, 38. po redu, što je znaačajan događaj za Lajkovac i za Kolubarski okrug, kao i za sve poljoprivrednike – posebno stočare iz ovog dela Srbije.

Ono što je jako bitno, ove godine biće znatno više učesnika iz Lajkovca, negde oko deset izlagača biće sa područja opštine Lajkovac. Biće ukupno 30 izlagača sa 106 grla, a skoro 50 grla biće sa teritorije opštine Lajkovac, znatno više nego prethodnih godina i to je sigurno veliki pomak u odnosu na prethodne godine.

Vidi se sigurno da su mere preduzete nekoliko godina unazad dale rezultate, što se tiče poljoprivrede na teritoriji opštine Lajkovac, i ovo je jedan od tih pokazatelja.

Troškovnik izložbe je milion dinara, isto kao prošle godine, a nagradni fond izložbe je i ove godine impozantan.

Izložba priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu je od velikog značaja za region, a i za čitavu Srbiju.”

Related posts