USPEŠNA AKCIJA BESPLATNIH PREVENTIVNIH PREGLEDA U KOLUBARSKOM OKRUGU

Nakon letnje pauze, u nastavku besplatnih preventivnih pregleda za građanstvo, pregledano je oko tri stotine građana. Akcija je organizovana i sprovedena u svim domovima zdravlja Kolubarskog okruga i Opštoj bolnici Valjevo.

Ovoga puta građani su u skladu sa tehničkim i kadrovskim mogućnostima zdravstvenih ustanova, mogli da urade EKG i merenje krvnog pritiska, zatim prekontrolišu nivo glikemije, određene tumor markere, prema potrebi ultrazvuk abdomena i ORL pregled. Za oko tri stotine građana urađeno je blizu sedamsto pregleda u zdravstvenim ustanovama Kolubarskog okruga. Od ukupnog broja građana, svega njih 50 nije imalo neki vid zdravstvenog osiguranja, i pored apela, da su ovakve akcije usmerene na rano otkrivanje i sprečavanje razvoja oboljenja, pa je ovo prilika da prekontrolišu svoje zdravlje potpuno besplatno i bez overene zdravstvene knjižice.

Sugrađanin Bošković Milan, iako penzioner, nije bio kod lekara od prošle godine, pa je iskoristio slobodno vreme i ponuđene preglede da zajedno sa suprugom proveri zdravlje. Vremešni Bošković ima samo reči hvale za preventivne preglede.

– Obišao sam i Kanadu i Ameriku i mogu da kažem bez obzira što kukaju na zdravstvo, opet mi imamo najbolje. Današnja četiri pregleda koja su nam omogućena su odlična, a svakako ću dolaziti i ubuduće. Matori se plaše i dolaze na kontrole češće, a mladi ne znaju koliko su slabi i trebalo bi da dođu, da krenu prvo od glave, a onda prema peti. To govorim i mojoj deci, kojih imam troje, ali oni ne vode računa o sebi – zaključuje vremešni sugrađanin, pozivajući sugrađane da izdvoje vreme i prekontrolišu zdravlje pravovremeno kako bi vitalni dočekali pozne godine života.

Najmlađi sugrađanin koji je sa porodicom bez zdravstvenog osiguranja svratio na preventivne preglede u valjevsku bolnicu imao je 12 godina. Dok je najstariji posetilac današnje akcije besplatnih preventivnih pregleda, zagazio ka stotom rođendanu i u svojoj 93. godini došao da proveri sluh i to dovezavši se biciklom na preventivne preglede u valjevsku bolnicu.

U Domu zdravlja Valjevo su osim opšteg pregleda, građani mogli da urade i ultrazvučni pregled i 50 sugrađana je prekontrolisalo svoje zdravstveno stanje ove nedelje. U domovima zdravlja i ambulantama u Ubu, Lajkovcu, Osečini, Mionici i Ljigu, građanima su na raspolaganju medicinski timovi koji su merili EKG i vrednosti krvnog pritiska kao i kontrolisali glikemije.

Akciju besplatnih preventivnih pregleda pokrenulo je Ministarstvo zdravlja u septembru 2017. godine i za dve godine, na taj nači omogućilo hiljadama građana da i bez overene zdravstvene knjižice i bez zakazivanja i čekanja provere svoje zdravstveno stanje i na taj način unaprede brigu o svom zdravlju, na vreme kao svojevrstan vid prevencije kao najboljeg načina očuvanja zdravlja.

Related posts