URUČENA “DOHODOVNA” POMOĆ ZA SEDAM PORODICA IZBEGLIH LICA

Danas je u Lajkovcu ispred Gradske kuće uručena materijalna, takozvana “dohodovna”, pomoć za ekonomsko osnaživanje sedam porodica izbeglih lica. Svaka od ovih porodica dobila je dohodovnu pomoć u vrednosti do 200.000 dinara u vidu alata, plastenika i ostalih sredstava koji će pomoći za samozapošljavanje kako nezaposlenih članova porodica izbeglih lica, tako i onih koji žele da razviju svoj već postojeći porodični posao. Ukupni iznos današnje uručene pomoći je 1.400.000 dinara, a učećše opštine Lajkovac je oko 200.000 dinara, odnosno 10 %.

Poverenik za izbeglice i migracije opštine Lajkovac Živorad Šušnjarević, dipl Politikolog je ovom prilikom uručenja pomoći rekao:

“U sklopu kontinuiranih napora Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i opštine Lajkovac na stalnom poboljšavanju materijalnog, stambenohg i ekonomskog položaja izbeglih i internoraseljenih lica sa prostora bivših jugoslovenskih republika i Kosova i Metohije a koji imaju boravište ili prebivalište na teritoriji opštine Lajkovac, danas prisustvujemo uručivanju materijalne, takozvane “dohodovne”, pomoći za ekonomsko osnaživanje sedam porodica izbeglih lica. Svaka od ovih porodica dobija dohodovnu pomoć u vrednosti do 200.000 dinara u vidu alata, plastenika i ostalih sredstava koji će pomoći za samozapošljavanje kako nezaposlenih članova porodica izbeglih lica tako i onih koji žele da razviju svoj već postojeći porodični posao. Ukupni iznos današnje uručene pomoći je 1.400.000 dinara, a učećše opštine Lajkovac je oko 200.000 dinara, odnosno 10 %. Preduzeće koje je preko javne nabavke dostavilo svoju najbolju ponudu za isporuku, te je kao takvo izabrano, je preduzeće AYADORP iz Beograda.”

Šušnjarević je podsetio i da su do sada Komesarijat za izbeglice i opština Lajkovac, tokom proteklih 11 godina, nizom sličnih akcija uručili izbeglim i interno raseljenim licima sa Kosova, pored dohodovne pomoći, i pomoć u građevinskom materijalu, zatim pomoć otkupom seoskih kuća sa okućnicom, te se ukupna bespovratna pomoć koju je opština Lajkovac dobila od Komesarijat za izbeglice, odnosno Republike Srbije, u ovom periodu približava sumi od 110 miliona dinara ili jedan milion evra, što opštinu Lajkovac svrstava na veoma visoko mesto po uspešnosti saradnje sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije.

Osim navedene pomoći, značajna je i jednokratna godišnja pomoć od Komesarijata za izbeglice u ogrevnom drvetu do 5 metara kubnih po porodici, zatim u novcu, oko 15.000 din po porodici, kao i u humanitarnim paketima nekoliko puta godišenje.

Opština Lajkovac svojom stalnom budžetskom linijom, naglasio je Šušnjarević, neprekidno prati sve napore Komesarijata za izbeglice na zbrinjavanju migracionih lica na svojoj opštini čime još jednom potvrđuje stalnu brigu o svojim građanima bez obzira odakle su došli.

Đuro Prodanić izbegao je iz Gline. U Lajkovcu je već 24 godine. Od rata, u Hrvatsku i u svoj zavičaj nije ni jednom išao, niti namerava. U Lajkovcu se kaže delimično skućio. Živi sa suprugom koja ima 60 godina i majkom od 89 godina. Nema nikakvih primanja i s toga mu ova pomoć naglašava puno znači i izražava veliku zahvalnost svima:

“Mnogo se zahvaljujem opštini Lajkovac i predsedniku opštine, kao i Komesarijatu na ovoj pomoći. Pošto nemam nikakva primanja i niko mi u životu nije dinar dao, ovo mi mnogo znači. Mnogo se zahvaljujem svima koji to razumeju. Dobio sam motornu testeru, trimer i alat za šišanje žive ograde. To će mi puno značiti za sopstvene potrebe, a i kao mogućnost da nešto zaradim pružajući usluge drugima.”

Related posts