SLEDI DRUGI REBALANS OPŠTINSKOG BUDŽETA

Poslednja pripremna sednica Opštinskog veća, pred septembarsko zasedanje lokalnog parlamenta na kome će se naći drugi rebalans opštinskog budžeta, održana je danas. Dnevni red današnje redovne sednice Veća bio je prilično obiman i sadržao je čak 30 tačaka. I sa smanjenjem od 94 miliona dinara, najavljenim izostankom sredstava od ekoloogije, nakon drugog rebalansa budžet opštine Lajkovac ostaje impozantan i prelazi 1,3 milijarde dinara.

Po završetku sednoce, u izjavi za medije, predsednik opštine Andrija Živković je rekao:

“Većina tačaka sa danađnje redovne sednice veća neće se naći na redovnoj sednici Skupštine, koja će biti održana u utorak. Najbitnija tačka, koja je zapravo i osnov za zakazivanje predstojeće sednice Skupštine je drugi rebalans ovogodišnjeg opštinskog budžeta. Kako se dalo čuti na samoj sednici, po rečima izvestioca, po drugom rebalansu budžet se umanjuje za nekih 94 miliona dinara. Razlog za umanjenje budžeta jeste, što se sredstva iz Programa ekologije koja su do sada uplaćivana opštini, Uredbom Vlade od juna meseca uplaćuju direktno državi. Tom izmenom, Lajkovac i druge opštine koje su imale naknadu od ekologije, kao što su Kosjerić, Beočin, Pančevo, ostaju bez te naknade. Tako je i opština Lajkovac ostala 105 miliona dinara za ovu godinu. Minus je 94 miliona, jer smo imali ušteda i viškova od pojedinih radova u proteklom periodu.

Iako je budžet umanjen uspeli smo da drugim rebalansom dodamo sredstva za pojedine stavke koje nisu mogle ranije da se urade, kao što su Seoska kuća u Pepeljevcu i park na prostoru stare pijace.

Nakon sednice Skupštine biće raspisani za izgradnju Seoske kuče u pepeljevcu i za izgradnju parka. Ubacili smo takođe i jedan novi put, koji će biti rađen u drugom delu godine, put za Đoriće u Jabučju u dužini od 900 metara, vrednosti deset miliona dinara.

Iako imamo minus u kasi, našli smo modus da neke zamišljene projekte, koje smo planirali za tekuću godinu, završimo do kraja godine.

Sigurno će se ovaj minus u kasi, odnosno ova promena da se sredstva od ekologije uplaćuju državi, osetiti u narednim godinama, ali sigurno ćemo morati i određene stavke u budžetu sledeće godine da smanjujemo, kako bi zamišljene investicije i realizovali u narednom periodu.

Takođe, ono što jako raduje, a vezano je i za današnju sednicu, jeste da novac za Program vantelesne oplodnje koji je bio opredeljen na početku godine je potrošen, ukupno tri miliona dinara i dodali smo još 1,5 miliona dinara, što će biti dovoljno do kraja godine. To je jedna dobra vest i pokazatelj da se novac koji je opredeljen upravo za ovu namenu koristi u prave svrhe.

Imaćemo takođe i novih skoro milion dinara za Program šumskog zemljišta, koji će direktno biti uplaćeni našem komunalnom preduzeću, a odnosi se pre svega na pošumljavanje određenih delova Lajkovca.

To su sigurno najbitnije tačke sa današnje sednice, a ostale se odnose pre svega na žalbe koje su prosleđene od strane Centra za socijalni rad, kao i na odluke koje se tiču sportskih klubova na području opštine Lajkovac i te tačke naravno ne idu na Skupštinu.

Dakle, glavna tačka i danas i u utorak, biće drugi rebalans budžeta.”

Related posts