ASFALTIRANA ULICA VOJVODE PUTNIKA

Ulica Vojvode Putnika u Lajkovcu asfaltirana je u dužini od 600 metara. Žitelji ove ulice su kažu, na asfalt čekali preko pola veka. Dugoočekivanim završnim radovima na asfaltiranju ulice Vojvode Putnika prisustvovao je predsednik opštine Andrija Živković i tom prilikom je rekao:

“Nakon dugog očekivanja, došlo je na red i asfaltiranje ulice Vojvode Putnika. Ovo je jedna od retkih ulica na domak centra, koja nije bila asfaltirana. Ova ulica ima veliki broj žitelja i domaćinstava. Najveći broj građana koji žive u ovoj ulici su Romi, takođe tu je i veliki broj ljudi koje se doselio iz Krajine početkom 90.-tih.

Ono što je sigurno, to je da je se sve ono što je bilo naš plan pre dve-tri godine, polako i ostvaruje. Mi smo pre tri godine uradili Hajdučku ulicu, koja je takođe u ovom delu Lajkovca i izlazi na ulicu Vojvode Putnika, koja je konačno došla na red, u dužini od 600 metara. Sama ulica jeste znatno duža, ali na ovoj asfaltiranoj trasi u dužini od 600 metara skoncentrisana su domaćinstva, sve jedno do drugog, bukvalno sve kuća do kuće.

U ovom delu, pre asfalta urađene su i kišna i fekalna kanalizacija, sada je na red došao i asfalt, tako da će ulica konačno biti potpuno infrastrukturno opremljena i sigurno će njeni meštani imati kvalitetnije uslove za život.

Što se tiče ovog dela Lajkovca, sa Hajdučkom ulicom smo skoro završili celokupnu priču. Ono što nam predstoji u budućem periodu je da Hajdučku ulicu probijemo i da izlazi na ulicu koja ide ka gradskom bazenu i ka konacima, kako bi građani ovog dela Lajkovca imali alternativnu saobraćajnicu, a to je u planu za sledeću godinu.

Ova ulica se ne finansira iz budžeta lokalne samouprave, već po Ugovoru sa Putevima Srbije, tako da nastavljamo sa radovima dinamikom koju smo otpočeli pre jedno dva meseca.

Nakon ove, počeće i asfaltiranje drugih ulica koje su pripremljene po dogovoru sa Putevima Srbije: to su pre svega dve ulice u Selu Lajkovcu i jedan put u Jabučju, zatim sledi asfaltiranje Železničke ulice u samom Lajkovcu, a takođe već za ponedeljak je najava početka radova na sanaciji ulice koja je korišćena za vreme izgradnje autoputa od pepeljevačke rampe do mosta na reci Kolubari.

Mi sa tim ulicama nećemo iscrpeti Ugovor sa Putevima Srbije, jer u jesenjim mesecima sledi asfaltiranje dva seoska lokalna puta u Bjevcu i Strmovu i ono što je najbitnije, trudimo se da ovo malo ulica koje su u Lajkovcu ostale neasfaltirane polako privodimo nameni i ovo je jedan od tih pokazatelja.
Ujesenjim mesecima, posle rebalansa koji će biti u utorak, sledi asfaltiranje pojedinih ulica u Lajkovcu koje nemaju asfalt.

Ovo je rekordna godina za opštinu Lajkovac, mi ćemo do kraja godine premašiti cifru od 40 kilometara asfalta, što je nezapamćeno za našu opštinu.

Nikola Josipović, žitelj ulice Vojvode Putnika, radosno kaže:

“Konačno je došla na red naša ulica da se asfaltira! Iako je u takozvanom gradskom jezgru, predugo je bila neasfaltirana. Ipak je došla na red, posle Hajdučke, koja je asfaltirana pre neku godinu. Mi smo tada bili izgubili svaku nadu, da će ova ulica ikada biti asfaltirana. Mrni je sada izuzetno zadovoljstvo što se ova ulica asfaltira, kao i svim ostalim žiteljima ove ulice. Nadam se, da će se radovi nastaviti, da će se Hajdučka ulica probiti i nastaviti ka Izviđačkoj, tako da će biti zaokružen taj tok. Podsetio bih, da je tokom majskih poplava 2014.-te, sedam domaćinstava na početku ulice, od glavne ulice, bilo poplavljeno, upravo zbog toga što je put bio iznad nivoa dvorišta tih domaćinstava, što je bio ogroman problem za mene i moje komšije. Nakon ovog asfaltiranja, uređenja sporednih kanala, urađene kišne i fekalne kanalizacije, očekivano je da takvih problema više nećemo imati. Sve ovo je velika stvar za oko 55 domaćinstava koja žive na ovom potezu.”

Meštanin ovog dela Lajkovca Željko Jeremić podsetio je takođe kako je ulica Vojvode Putnika izgledala do sada i kakve su sve probleme žitelji imali ovde, a potom rekao:

“Dočekasmo da se ulica asfaltira! Do sada je bilo nikako, a sada će biti dobro. Osim asfalta, urađene su i kišna i fekalna kanalizacija, tako da je celina zaokružena. Čekali smo na ovaj asfalt preko 50 godina! Bilo je i ranije obećanja, ali niko nije uradio do sada, dok nije došao predsednik Andrija Živković. To je obećao i obećanje je ispunio!”

Povodom završetka radova na asfaltiranju ulice Vojvode Putnika, meštani su vidno zadovoljni priredili ručak za radnike koji su prethodnih dana radili na ovoj trasi.

Related posts