15. OTVORENA ZABAVNA ŠKOLA FUDBALA

Na stadionu Fudbalskog kluba ”Železničar”u Lajkovcu , ove sedmice po 15.-ti put, od 28. – 30. avgusta, realizuje se sportska manifestacija pod nazivom ”Otvorena zabavna škola fudbala” (Open Fun Football School) , u kojoj učestvuju oko 100 dečaka i devojčica iz lajkovačke opštine.

Škola je namenjena dečacima koji ne treniraju fudbal i zainteresovanim devojčicama uzrasta od 5-10 godina. Tokom trodnevne škole, od srede do petka, polaznici će biti animirani igrama baziranim na fudbalu. Sve sportske aktivnosti sa decom realizuju profesori i treneri.U realizaciju su uključene i dve učiteljice Ljiljana Lučić i Marijana Selenić i profesori i treneri: Jovan Savičić, Dragan Šalipur, Slobodan Ivković, Marko Biljić i Nenad Milanović.

”Otvorena zabavna škola fudbala” besplatna je za sve polaznike i deca su se sama prijavljivala da u u njenom radu učestvuju. Sve protiče besprekorno uz sjajno druženje i obilje pozitivne energije koju deca sa sobom nose.

U sredu, prvog dana, program je realizovan u Lajkovcu, drugog dana na igralištu FK Rubribreza, a završni dan realizuje se danas na bazenu u Sankoviću.

Generalni pokrovitelj manifestacije opština Lajkovac.

Prethodnih godina, projekat je je već ostvario značajne rezultate u uključivanju mladih u svet sporta, popularizaciji zdravog života i eliminaciji dokolice kod dece. Nakon ovog iskustva, izvestan broj dece počeo je da trenira fudbal, a značajni su rezultati i u popularizaciji ženskog fudbala. Od samog početka ”Otvorena zabavna škola fudbala” podjednako je atraktivna i devojčicama i dečacima.

Projekat su svojevremeno na prostorima bivših jugoslovenskih republika inicirale danske i norveške institucije, a ideja je bila da se animiraju deca ratom ugroženih područja. Takođe, na primeru lajkovačke opštine ostvarena je zamisao da lokalne samouprave vremenom nastave samostalno realizaciju projekta, što nije slučaj u svim sredinama u kojima je projekat započet.

Do pre par godina, ovaj projekat opština Lajkovac realizovala je u saradnji sa susednom opštinom Ub i kroz saradnju fudbalskih klubova “Železničar” i “Jedinstvo” . Praksa je bila, da prva tri dana deca borave u Lajkovcu, a potom dva dana na Ubu.Ovoga puta, kao i prethodnih par godina, škola fudbala realizovana je samostalno u Lajkovcu.

Related posts